מעלעל

שאריות יום העצמאות בעלונים, הענקת עיטור הכבוד למעייני הישועה, ומי מבקש לפזר את הביצה הירושלמית?

חדשות כיפה יונתן אוריך 03/05/09 00:00 ט באייר התשסט

מעלעל

שאריות

העלונים עוד לא נרגעו מהנפנופים הנמרצים של יום העצמאות, כששאריות מהריבונות הישראלית הגיחו אלינו גם השבוע, למרות שהחגיגה הגדולה כבר מאחורינו.

ב"צהר" ערכו פאנל רב משתתפים לרגל פתיחת השנה ה-62 למדינת ישראל. על סדר היום: תרבות יהודית, מערכת הבריאות, מערכת החינוך, בתי המשפט וענייני צדק חברתי. נחמד לגלות כי אפשר לקיים פאנלים "עמוקים" מהרגיל, עם מסרים משמעותיים יותר מכל מיני מאמרי-טוויטר בעלונים מקבילים.


גם ב"עולם קטן" הקדישו לעצמאות את מאמרי המערכת. את הפתיח כתב רונן פלמר (תנועת אור) דברי נחמה המתובלים בעידוד לעשייה ציבורית: "התיישבות בכל חלקי הארץ ממטולה ועד אילת... לצאת מהגטו הפיזי והרוחני". קריאתו של פלמר קיבלה ביטוי גם במאמר המרכזי של "עולם קטן" שעסק השבוע במה שמכונה על-ידם: השתלטות ערבית על נצרת עילית.

מזל טוב

"עולם קטן" חגג השבת 200 גיליונות כ"י. החגיגות מוצו במאמר מערכת קצר שעסק, סוף כל סוף, בכמה סוגיות משמעותיות ביחס לעלון. בין היתר: "עולם קטן" מבקש מקוראיו שלא לעיין בעלון בשעת התפילה (וממליץ, כפי שכתבנו בעבר, לחלק את העלונים רק לאחר התפילה), מספר קצת על ענייני הפרסום ("לחם הקיום של עלוני השבת") וחושף את ה"קו" שלו ("דתי-לאומי, ודי"). מי שירצה להבין את ה"קו" של "עולם קטן", יוכל לחבר בין הסוגיות השונות שעלו במאמר המערכת, ולגלות כי בסה"כ (שלא בשונה מהמקובל ברוב העיתונות הארצית) ענייני הפרסום משפיעים על ה"קו" יותר מההפך.

לטובת הקוראים המסורים מוצע למכירה דיסק הכולל את כל מאתיים הגיליונות, מסודרים כקבצי pdf. כמה זה עולה לנו? ח"י שקלים, לא כולל משלוח. דווקא שווה, אם אתם כותבים במקרה טור שבועי על העניין. אחרת, מה יש לכם לעשות עם ארכיון שכזה?

קיצוצים

זה השבוע השני ש"מצב הרוח" יוצא בגרסה מצומצמת מהרגיל, נטול מאמר מרכזי או אייטמים ייחודיים. מרכז העלון עבר לטורו האישי של עורכו, חגי הוברמן - כשלתיבול התווספו מספר אייטמים קצרים על בית כנסת שנחנך בסיביר או איזו חשיפת שבר של כתובת עברית מתקופת מלכי יהודה.

מספיק לעיין במודעות הפרסום כדי להתרשם מהמשבר הכלכלי, שככל הנראה פגע אנושות ב"מצב הרוח". מכל מקום, הוא ממשיך ומתרחק מהגדרתו הראשונית כ"עיתון לציבור הדתי לאומי", שהרי אין בו עיתונאות - אלא בליל הודעות יח"צנות עם פרסומות מקומיות.

חילופי מקומות

עדי דוד, עורכת "מעייני הישועה" ומי שעורכת את הראיון השבועי לנשים במוסף "פנימה", החליטה לראיין השבוע את חיים דוד סרציק, זמר שנחשב תלמידו וממשיכו של הרב שלמה קרליבך. אלא שהיות וסרציק הוא גם זמר וגם גבר - אין מקומו ב"פנימה", ועל כן הראיון התפרסם במסגרת עצמאית, קודם הכתבה המרכזית בעלון. את מקומה של דוד תפס עיתונאי "מעייני הישועה", ישי פרידמן, שראיין את הילה טימור. נהפוך הוא?

משהו קטן וטוב: הרב קוק והחרדים

הכתבה המרכזית של "מעייני הישועה" הוקדשה לתופעה מרתקת בקרב הציבור החרדי: יותר ויותר חרדים מתעניינים בתורתו של הרב קוק, אך שומרים זאת פנימה, בחדרי חדרים. מסתבר שישנה קבוצה מאורגנת הפועלת למען פרסום כתבי הראי"ה בקרב החברה החרדית. בין השאר, מתפרסם עלון שבועי בשם "שבת הראי"ה", המכוון לציבור החרדי.

הכתבה זוכה בעיטור המדור, מפני שמדובר בנושא ייחודי שטרם סוקר בעלוני השבת (ובהזדמנויות חד-פעמיות בעיתונות הכללית) ועל כן היה מרשים לגלות רעיון מקורי, כמעט "חשיפה", שהוגשה בטוב טעם ודעת.

Mekori?

כבר כתבתי מספר פעמים על כך ש"מקורי" רחוק מלהצדיק את שמו. דווקא השבת, הופתעתי: כותרת המאמר של ד"ר מיכה גודמן הייתה "We are all individuals" - וזו אולי הפעם הראשונה שכותרת מאמר בעלון שבת ישראלי, מעדיפה לועזית על פני עברית. אמנם אני בד"כ שמח על מקוריות וייחודיות, אך בשבוע שחל בו יום-העצמאות, אפשר להיות קצת יותר פטריוטים כלפי שפת האם שלנו.

הרב יעקב יוסף נגד הביצה

"ארץ ישראל שלנו" עסק השבוע בגרעין האירני ובפולארד. בשולי הדברים עסק מדורו ההלכתי של הרב יעקב יוסף בתקנה חמורה נגד הביצה הירושלמית: "בדרך כלל אין להתעכב מלהתחתן אחרי גיל עשרים, ומי שמתעכב - עדיף שיעזוב את ירושלים". מקורות יודעי דבר מסרו ל"מעלעל", שככל הנראה מדובר ביחסי-ציבור לעונה השנייה של "סרוגים" שכבר עומדת בפתח.

תוהים לגבי כשרות "שפעת החזירים"? mealel@kipa.co.il