בקרוב ייחשפו ממצאים נדירים מיהודה ושומרון

בסוף החודש תפתח תצוגה ייחודית בה ייחשפו עשרות פריטים אשר ניצלו מידם של שודדי עתיקות וסוחרים בלתי מורשים באזור יהודה ושומרון. "פיסת היסטוריה נוספת המהווה נדבך תרבותי חשוב לאזור"

חדשות כיפה גלעד כהן 27/12/18 16:00 יט בטבת התשעט

בקרוב ייחשפו ממצאים נדירים מיהודה ושומרון
הפריטים שיוצגו בתערוכה, צילום: הותר לשימוש

במסגרת שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין מוזיאון ארצות המקרא ירושלים ויחידת קצין המטה לארכיאולוגיה במנהל האזרחי, ב-30 בדצמבר, כ"ב בטבת תיפתח לציבור תצוגה ייחודית בה ייחשפו עשרות פריטים אשר ניצלו מידם של שודדי עתיקות וסוחרים בלתי מורשים באזור יהודה ושומרון

התערוכה, "ממצאים אבודים" תביא לראשונה לעיני הציבור הרחב שורה של ממצאים ארכיאולוגיים שנגנבו על ידי שודדי עתיקות ונתפסו על ידי יחידת קצין המטה לארכיאולוגיה במנהל האזרחי בין השנים 1968 ועד היום באזור יהודה ושומרון.

הממצאים שיוצגו בתערוכה

הממצאים שיוצגו בתערוכהצילום: הותר לשימוש

מדובר באלפי פריטים וביניהם כלי חרס ואבן, צלמיות, לוחות טין כתובים, מטבעות, קערות השבעה ועוד אשר מהווים נדבך חשוב להבנת ההיסטוריה של המזרח הקרוב הקדום. חלק מהממצאים הוברחו לאזור זה ומקורם בארצות שכנות, וחלק נחפרו באופן לא חוקי בכלים ושיטות הגורמים לנזק בלתי הפיך לאתרים ארכיאולוגיים בעלי משמעות היסטורית למורשת המקומית. עבודת בילוש מאומצת הכוללת מעקבים ארוכים, מארבים, תצפיות ליליות ותפיסת השודדים בעת מעשה הובילו להצלחת מבצעי ההצלה. העתיקות, שאוחסנו במחסני שימור מיוחדים, הוחרמו מידם של שודדי עתיקות הפועלים ביהודה ושומרון, ואלה הובאו לדין.

התצוגה החדשה תפתח באירוע מיוחד במעמד שרת התרבות מירי רגב, סגן שר הביטחון הרב אלי בן דהן, מתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף כמיל אבו רוקון,  ראש המנהל האזרחי תת אלוף בן-חור אחוות, קצין מטה ארכיאולוגיה לאזור יהודה ושומרון חנניה היזמי, מנכ"ל רשות העתיקות ישראל חסון ומנכ"לית מוזיאון ארצות המקרא אמנדה וייס. בתצוגה יושק הכרך הראשון בסדרת קטלוגים חדשה אשר ממפה את הממצאים הארכיאולוגים שהוצלו מידי שודדי העתיקות באזור יהודה ושומרון. הקטלוגים עושים לראשונה סדר בעשרות אלפי הממצאים שהוצלו ואלו עברו תהליך של תיעוד, צילום, רישום, ניקוי במעבדות, שימור, רפאות ובדיקות מדעיות למציאת הגיל והמקור של כל פריט מתוך מטרה לשמר לדורות הבאים את נכסי התרבות ולתרום למחקר.

יישוב ביו"ש

יישוב ביו"שצילום: לעמ, MILNER MOSHE

עד כה איתרה יחידת קצין המטה לארכיאולוגיה למעלה מ-40,000 ממצאים שנגנבו על ידי שודדי עתיקות וסוחרים בלתי חוקיים, בעבודה מאומצת של עשרות שנים.  בשיתוף פעולה ראשון מסוגו בין היחידה ובין מוזיאון ארצות המקרא ייחשפו לראשונה הממצאים לציבור הרחב על מנת לחלוק את אוצרות מורשת התרבות המשותפת לכולנו.

אמנדה וייס, מנכ"לית מוזיאון ארצות המקרא: "אנו פועלים לילות כימים על מנת להנגיש לציבור את ההיסטוריה של ארצות המזרח התיכון אשר היוו צומת דרכים מרכזית בעת העתיקה. כמו בתערוכות אחרות במוזיאון, גם בתצוגה זו אנו מביאים בפני הציבור פיסת היסטוריה נוספת המהווה נדבך תרבותי חשוב לאזור. מכאן, אנו מברכים על השותפות עם יחידת קצין מטה הארכיאולוגיה של המנהל האזרחי, אשר רואה במוזיאון את הכתובת המתאימה לחשיפה ראשונה זו. אנו נמשיך להביא לידי הציבור עוד ועוד עדויות לחיים שהתקיימו באזור זה לפני אלפי שנים ועיצבו את פניה של האנושות כפי שאנו מכירים אותה כיום".

חנניה היזמי, ראש הקמ"ט: "שוד והרס עתיקות היא תופעה רחבת היקף החוצה גבולות בשל סיבות וגורמים משתנים רבים. באזור יהודה ושומרון קיימת תופעה של הרס עתיקות הנובע מהכשרות לצרכי עיבוד קרקע או בנייה. האמצעים בהם משתמשים שודדי העתיקות לגילוי וחשיפת הממצאים הרסניים וברוטליים, הגורמים לנזק בלתי הפיך לאתר ולממצאים, ומביא לפגיעה במחקרים אקדמיים. אנו נמשיך לעשות ככל שביכולתנו ולהשקיע את האמצעים הנדרשים על מנת לעצור את הפגיעה בתרבות ובהיסטוריה השייכת לכולם."