לא מנעתי מחבר לאכול חלבי לאחר בשרי

חדשות כיפה רבני כושרות 31/01/24 14:34 כא בשבט התשפד

שאלה

שלום וברכה,

אתמול התארחתי אצל חבר והוא אכל מאכל בשרי כשהגעתי אליו ולאחר שעה פחות או יותר ראיתי אותו טועם וופל שוקולד חלבי. כשראיתי את המעשה הבנתי שהוא עובר על איסור בשר וחלב אך לא הערתי לו כדי לא לבייש אותו וגם לא הייתי בטוח אם הוא שומר או לא. וכמה דק' אח"כ הוא הביע חרטה שנזכר שהוא אכל לפניכן מאכל בשרי.

האם הייתי צריך להעיר לו בשעת מעשה? קמתי בבוקר עם חרטה גדולה שלא מנעתי את זה ממנו.

והאם יש איזשהו תיקון/תענית שאוכל לעשות עבורו?

תשובה

שלום וברכה

התורה מצוה אותנו: הוכח תוכיח את עמיתך.

אמנם לא תמיד פשוט לקיים מצוה זו, משום שלא ברור שהתוכחה תעזור, אך במקרה הנוכחי נראה שהתוכחה היתה מועילה, בפרט שמדובר בשגגה.

כדאי לעשות תשובה על נקודה זו - מעט פחות בושה מאחרים, ובמיוחד פחות בושה בענייני הלכה, מתוך הבנת החשיבות שלהם לעולם.

מאידך, יש להיזהר שלא יבוא שכרו בהפסדו, ו'כשם שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע'.

בברכה

יצחק דביר