הפסוקים האחרונים שבתורה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 20/09/23 16:22 ה בתשרי התשפד

שאלה

שלום וברכה,

מדוע כתוב בתורה שמשה כתב אותה, הרי אחרי זה יש עוד פסוקים, האם זה משה כתב על מה שיקרה בעתיד?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

שמונת הפסוקים האחרונים בתורה (ספר דברים, פרק ל"ד, פסוקים ה'–י"ב) הם מתארים את מות משה רבנו וקבורתו ואת שאירע בעקבות זאת, והם מסיימים את ספר דברים ואת חמשת חומשי התורה.

על מעמדם של פסוקים אלו נחלקו חכמי המשנה והתלמוד.

ישנה מחלוקת בגמרא כיצד נתבו הפסוקים האחרונים בתורה, ראה בגמרא תלמוד בבלי בבא בתרא טו, א:

"וימת שם משה עבד ה' - אפשר משה חי וכתב וימת שם משה? אלא, עד כאן כתב משה, מכאן ואילך כתב יהושע, דברי רבי יהודה, ואמרי לה ר' נחמיה. אמר לו רבי שמעון: אפשר ס"ת חסר אות אחת וכתיב: לקוח את ספר התורה הזה? אלא, עד כאן הקדוש ברוך הוא אומר ומשה אומר וכותב, מכאן ואילך הקדוש ברוך הוא אומר ומשה כותב בדמע, כמו שנאמר להלן: ויאמר להם ברוך מפיו יקרא אלי את כל הדברים האלה ואני כותב על הספר בדיו."

מבואר שהתנאים חלוקים האם פסוקים אלו נכתבו על ידי משה רבנו, או על ידי יהושע בן נון. על פי רבי שמעון, משה אכן אמר פסוקים אלו בנבואה. בניגוד לשאר התורה שאותה הוא כתב בשמחה, פסוקים נכתבו כאשר הוא בוכה מצער.

רש"י מפרש שבכל התורה משה חזר אחרי הקב"ה בכל פסוק שהכתיב לו, ובפסוקים אלו מרוב צערו לא חזר עליהם. הריטב"א כותב שבניגוד לכל התורה שמשה כתב בדיו, פסוקים אלו נכתבו בדמעותיו.

ויש להאריך עוד בנושא.

בברכה רבה