''עשה לך רב''

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 16/08/23 22:23 כט באב התשפג

שאלה

שלום רב,                                                      כדי שהנושא יתבאר היטב, הסביר היטב ומפורט בעז''ה. באופן כללי אני בחור ישיבה קטנה, עם שמחה התלהבות ושלוות נפש. בדרך כלל שיש לי איזה בעיה גשמית או בעיקר רוחנית אז אני לא נכנס לדיכאון או עצבות. יש זמנים שלפעמים אני נופל בעבודת ה' אז אני משתדל ל''חזור בתשובה'' על זה לפני השינה, כדי שבמשך היום אני ישאר שמח וכו'.                                    יש לי בעיות, נפילות וכו', ככל שעובר הזמן אני מבין יותר שאני צריך פשוט משהו אחד כפי שאגיד להלן, דבר אחד שיפתור לי את כל בעיותי. חשבתי אולי לדבר כאן על נושא אחר, אחד מבעיותי, אבל נראה שהגיע הזמן שארד לשורש הבעיות, לשורש אי-היציבות בעבודת ה' שלי. אחרי ש''יגעתי'' למציאת פתרון לאיזה בעייה, ובזבזתי על זה את כל הבוקר והצהריים, ה' ''האיר'' בי מחשבה, שאולי באמת כדאי שאני ארד לשורש הבעיות וכו', ומה זה? הדבר הזה הוא שיהיה לי רב. אם יהיה לי רב, אז דבר ראשון הוא יענה לי על כל שאלותי ותמיהותי בעבודת ה' ובאמונה ובהלכה, ודבר שני הוא ילמדני על עבודת ה' והאמונה.                                              אולי זה נשמע פשוט שאעשה את זה, פשוט לבחור רב, ו''להמליך'' אותו עלי, אבל לא! אם זה היה כ''כ פשוט אז הייתי עושה את זה כבר לפני חצי שנה לפחות והחיים שלי היום היו שונים לחלוטין, הייתי כבר בקי בהרבה הלכות, בהרבה גמ', בהרבה אמונה, בהרבה שמחה, בהרבה תורה, אבל זאת הנקודה, אני לא יודע ולא מצליח איך אני יכול לקיים ''עשה לך רב''.                                                        עכשיו אני אסביר ואפרט למה אני לא יודע ולא מצליח שיהיה לי רב. דבר ראשון יש לי הרבה חששות ואי ידיעה בנושא, דבר שני יש לי בושה, מדת הבושה בוערת בקרבי כשלהבת אש, לפני כשנה וחצי שנה הייתי בשיא הבושה ומאז שעברתי לישבה קטנה, למקום שאף אחד לא יודע אודות הבושה שלי, אט אט התגברתי על דברים שהתביישתי בהם, כמובן שיש לי עוד המון מה לתקן במידת הבושה, אני יודע שהיא מידה ממש טובה והיא מורה על האדם שהוא אדם ''גדול'' ככה שמעתי מכמה רבנים, אבל כדי לנתב את הבושה לעבודת ה' = להשריש בנפשי את הבושה הטובה ולהסיר מנפשי את הבושה הרע זאת עבודה רבה מאוד, ואחד מהדברים שאני עדיין מתבייש מהם, זה לדבר עם חברים, לדבר עם רבנים, לדבר עם ראש הישיבה וכו', זה מאוד מציק לי, אין לי עם מי לדבר, לשאול, לשתף, אין לי מי שיגביה אותי מעלה מעלה בעבודת ה' שלי, וזה מה שיוצר את הבושה מלהתחבר לרב אחד ויחיד שיהיה הרב שלי, כנ''ל, אין אומץ ל''קפוץ למים'' לדבר עם חברים לדבר עם רבנים, ואפי' לדבר עם רב אחד ולשתף אותו במה שאני כותב כאן ממש.                                הבושה זה הדבר השני שהזכרתי, הדבר הראשון הוא שיש לי הרבה חששות ואי ידיעה בנושא, אנסה לכתוב מה שאני זוכר:                           א. איזה רב לבחור - יש לי צפייה שיהיה לי רב שיוכל להדריך אותי בעבודת ה' שלי, באמונה, במוסר, בהלכה, בלימוד, רב שיוכל ללמד אותי את היסודות בעבודת ה' ובאמונה, את היסודות של הדרגות והמעלות בעבודת ה' והדבקות בו יתברך, רב שמתאים להשקפה שלי מבחינה ציונית דתית וגם עם יהיה רב ש''יעבור'' את התנאים הנ''ל, מי אמר שיהיה לרב זמן לדבר איתי לעזור לי ולייעץ לי כשאצטרך, מי אמר שיהיה לו זמן ללמד אותי, וגם אם כן, מה אעשה אם פתאום הרב לא ימצא חן בעיני ואני אעדיף רב אחר.                         ב. מה עם שאר הרבנים - נניח ויש לי רב כנ''ל, איך אמור להתממש הקשר שלי עם הרב שמלמד אותי בישיבה, מה עם רה''י, מה עם שאר הרבנים בישיבה, איך אמור להתממש הקשר שלי איתם, מה עם שאר הרבנים בציונות הדתית ובכל מגזר אחר, איך אמור להתממש הקשר שלי איתם. שהרי אם אני יש לי רב שמדריך אותי בעבודת ה' באופן מלא, רב שמשפיע עלי מכל הבחינות, מה מקום לקשר עם רבנים אחרים, למשל הר''מ שמלמד אותי בישיבה גמ' בעיון, אז הקשר היחיד שלי איתו יהיה רק בעיון בגמ' ובראשונים, אני לא אדבר איתו על עבודת ה' שלי, כי הרי כבר יש לי רב, ואולי באמת הר''מ שלי הוא צריך להיות הרב שלי שידריך אותי וישפיע עלי כנ''ל, אבל אם באמת כך אז למה המחנך עוזב אותי בסוף שנה, למה כל שנה מתחלף הר''מ שלי?!             ג. איך יהיה לי רב בפועל - נניח ואני יודע על רב מסוים שהוא הכי טוב ומתאים שיהיה הרב שלי, ואני יודע איך מתממש הקשר שלי עם שאר הרבנים, אז איך עושים זאת בפועל? איך התחיל לתקשר עם הרב? איך התחיל להתחבר אל הרב? איך הרב אמור לדעת שהוא הרב שלי? איך הוא ידע מהן הציפיות שלי ממנו? ולי לתקשר עם רב זה מאוד קשה שהרי קשה לי מאוד להתחיל לתקשר עם אדם אחד, אפי' עם חבר אחד, לדוגמה, יש לי חבר שאנחנו עם יחס טוב אחד כלפי השני, אם מישהו מבקש משהו מהשני, אנחנו נותנים, זה החיבור היחיד שיש לי איתו, למרות שאני כבר כשנה שלמה מנסה ליצור איתו יותר קשר ועדיין אני מנסה ליצור איתו יותר קשר, ובעז''ה הצליח, אבל זה דבר מאוד מאוד קשה שבקושי הגעתי לשליש המטרה, אולי קצת הגזמתי.                                                              יכול להיות שיש לי עוד חששות ואי-ידיעה בנושא, אבל כתבתי מה שאני זוכר כרגע.                                                                                                                                                          אולי כבר הבנתם שאני בחור ישיבה ''רציני'' ושיש לי שאיפות בחיים, ב''ה, ה' נתן לי זאת! אם יש עוד דברים שאני לא כתבתי אשמח לכתוב בעז''ה. אשמח מאוד מאוד אם תצליחו בע''ה לעזור לי לפתור את הנושא הזה כמה שיותר מהר, נושא שמאוד מאוד חשוב לי ואולי הכי חשוב לי בשנים אלה, כבחור בישיבה קטנה, תודה רבה. ד.

תשובה

שלום, קודם לכל צריך לעבור את המחסום של הבושה,

אפשר להיות בקשר עם רב באופן אנונימי בטלפון או בהודעות.

איזה רב לבחור? לפעמים זה תהליך ולא מוצאים אותו ראשון,

לשמוע רבנים בעל פה או לקרא בספרים ולנסות ללכת בדרך זו ואם לא מתאים מתקדמים.

קשה למצא רב שיתן מענה לכל הרצונות שלך לכן צריך לבחור במי שנותן מענה לדברים החשובים שלך.

בהצלחה

דני ארגמן