שאלה על שיטת בריסק

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/06/23 18:36 כה בסיון התשפג

שאלה

שלום,

אם לומדים גמרא במשך זמן רב לפי שיטת בריסק אז בעצם מפתחים "הבנה בריסקאית" (לא יודע באיזה מונח להשתמש) של הגמרא.

השאלה היא - איך אני יודע שאני אמור לפתח את זה? שזו באמת התורה?

הרי אם אני מבין נכון, מעל 1500 שנה לא למדו כך וגם מאז שהשיטה פותחה יש כאלו שלא לומדים לפיה.

אז אם אני אמור לפתח ושיהיה לי את ה"הבנה בריסקאית" - אז מי שלא לומד כך ומי שלמד מעל 1500 שנה לפני פיתוח השיטה למדו ולומדים בצורה פחות טובה ממני? אני מבין שזה בעייתי להגיד כזה דבר אבל לכאורה אם זה היה משהו מדעי אז כך הייתי אומר (למשל אם פותח משהו מדעי חדש ברפואה, אז זה ברור שכל מה שהיה לפני הפיתוח פחות טוב / עוזר / מדוייק).

אני קצת מבולבל מכל העניין הזה ואשמח להבין את זה כמה שיותר טוב.

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

אני לא בטוח שהבנתי את השאלה כראוי.

על כן, אענה עליה כפי שהבנתי אותה, ואם לא כוונתי - אנא דייק אותי.

כל מהותו של לימוד תורה הוא מפגש בין הלומד ובין התורה. התורה - אחת היא; הלומדים - שונים מאוד האחד מהשני.

בשל כך, בעומק העניין, מספר דרכי הלימוד הקיימות הוא כמספר לומדי התורה לאורך ההיסטוריה כולה. כמובן שהתגבשו תנועות כלליות יותר, כששיטת הלימוד של בריסק היא אחת מהן, ואין דבר מה מהותי יותר לתורה שבעל פה מאשר הבנה זו. מה שנולד מהזיווג של כל לומד עם התורה - הוא אפוא פרי של התורה שבעל פה.

לכן, אין כזה דבר ״נכון״.

מידי פעם היו טיעונים כלפי שיטת לימוד זו או אחרת, כגון הויכוח על הפלפול, ונטענו כלפיה טענות שהם חצו את הגבולות של לימוד התורה הלגיטימי, אולם טיעונים אלה הן סערות מקומיות, ואינן מלמדות על ההיסטוריה של תלמוד תורה.

וכל שיטה מהווה גילוי נוסף של התורה שבעל פה.

האם קבלת תשובה לשאלתך ?

כל טוב