צום ביום זיכרון לאב

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 11/09/13 14:43 ז בתשרי התשעד

שאלה

אבי ז"ל נפטר בחג סוכות לפני 13 שנים במשך כל השנים קיבלנו עלינו ( הבנים במשפחה ) לצום בערב חג. היות ויום זה עמוס בהכנות הן לחג והן לסוכה דבר המקשה עלינו לצום האם כדאי להקדים את הצום ליום יג' בתשרי ( אין הפרש של שלושה ימים מכיפור ) או בכל זאת להמשיך וצום בערב חג עד לאחר הקידוש?

תשובה

שלום וברכה,
לגבי הצום ביום פטירת אביך.
המנהג לצום ביום פטירת ההורים הביא הרמ"א, וכן נהגו הרבה מהאשכנזים להקפיד בכך.
אך נפסק שלא צמים בין יו"כ לסוכות משום שמחת המועד.
זו לשון הרמ"א על השולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכפורים סימן תרכד סע´ ד:
"ואוכלים ושמחים במוצאי יום הכיפורים, דהוי קצת יום טוב (טור מהרי"ו וא"ז)... אין אומרים תחנות ולא צו"ץ מיום כפור עד סוכות".

ובמגן אברהם (שם סק"ז) כתב שאין מתענים בהם אפילו ביום שמת בו אביו או אמו לפי שבאותו הזמן נשלם בית המקדש שבנה שלמה המלך ע"ה. והביא דבריו בכף החיים (סימן תרכד ס"ק לג).
אך כתב על זה מרן הרב עובדיה יוסף שליט"א בגיליון הספר וזה לשונו "זה אינו לדעת מרן כמו שכתב בשו"ת ויען משה סימן פז, ועוד. וכן פסק הילקוט יוסף מועדים הערות הלכות סוכה אות ב

ולכן למעשה אשכנזים נוהגים שלא לצום ויש מהספרדים שכן צמים בימים הללו.

לעניין ההקדמה במספר ימים, אם הדבר קשה ומכביד במיוחד, ניתן להקדים את הצום אף קודם לכן.

בברכת גמר חתימה טובה,
הלל מרצבך