כלאיים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 24/01/03 12:39 כא בשבט התשסג

שאלה

שלום.

1. מה צריך להיות המרחק בין עצים/ צמחים/ שתילים/ עם פרי /בלי פרי /רב שנתיים /חד שנתיים /וכו' (כל האפשרויות!) כדי שלא יהיה איסור כלאיים?

2. האם איסור כלאיים חל גם בזריעה או רק "מעל האדמה"? כלומר: האם מותר לזרוע ביחד ואח"כ להפריד?

3. על מה חל איסור כלאיים ? (נוי/פרי/ תבלינים וכו')?

4. בדיסק הנהדר של מכון התורה והארץ על תרו"מ נראה שהמפריש שם את כל החתיכות שאיסר ביחד ולא כ"א על יד הפירות ממנו הופרש. האם זה רק מנהג? חומרא?

תודה נחום

תשובה

בס"ד

לנחום שלום,

א. לגבי איסור כלאיים: מהבחינה ההלכתית אין צורך להרחיק עץ פרי אחד מהשני, שכן איסור כאלי אילן הוא רק איסור הרכבה.
לגבי ירקות, אין לזרוע ירק ממין אחד ליד ירק ממין אחר ללא הפרדה של 15 ס"מ (בדרך כלל אלא א"כ זורעים כמויות גדולות כגון ערוגה או שדה וכדו' ואז יש לברר ביתר פירוט).
כלאי הכרם: אין לזרוע ירק ליד גפן אלא א"כ יש מרחק של 60 ס"מ ואם זהו כרם (5 גפנים) המרחק של 2 מ'.

ב. איסור כלאיים חל בעת הזריעה ולכן אסור לזרוע אף שהכוונה היא אח"כ להפריד.

ג. בעיקרון חל איסור כלאיים על מינים שנאכלים. במינים שאינם נאכלים אך הם מאכל בהמה או שרגילים לזרוע ממין זה כמויות גדולות - יש בכך מחלוקת בין הפוסקים ולכן אם יש לך שאלה מעשית יש לברר ביתר פירוט.

ד. אין מנהג לקרוא שם על כל המינים יחד ולשים אותם יחד בצלחת. בדיסק של מכון התורה והארץ רצינו להמחיש את ההפרשה ומירת הנוסח כפי שהיא מתבצעת במציאות שאדם חוזר מהשוק ומפריש על כמה מינים יחד, ולכן הקדמנו את התנאי שאמירת הנוסח מתייחסת לכל מין בנפרד. בנוסף יש לזכור שלכתחילה כאשר מפרישים יש להשאיר את הפירות הנאכלים בצמוד לפירות שאותם הפרשתי כדי שיהא מן המוקף.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן