הנקה וצום

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 12/09/13 16:35 ח בתשרי התשעד

שאלה

אני חודשיים וחצי אחרי לידה ומיניקה. התינוקת יכולה לשתות גם תחליף חלב אך מבחינתי ההנקה בעדיפות גבוהה והיא חיונית לי.

יש לי קצת קושי בהנקה - לעיתים אין לי מספיק חלב אך אני נלחמת להתמיד בהנקה.

אני גם מתקשה מאוד בצומות בלי קשר, ונוטה להתייבשות.

עקב הנ"ל אני חוששת מאוד מהצום ומכך שההנקה תיפגע מאוד מהחולשה שלי.

האם ניתן לשתות לשיעורין כבר מהבוקר כדי למנוע התייבשות שלי ושל ההנקה? והאם ניתן לשתות נוזל ממותק כדי לקבל גם סוכרים?

תשובה

שלום וברכה,
לגבי שאלתך אודות אישה מניקת האם צריכה לצום ביום כיפור.
ההלכה מורה שבאופן עקרוני אישה הן בהריון והן בהנקה צריכה לצום.

אם התינוק ניזון בעיקר מחלב והצום לא יאפשר לו לינוק, מותר לה באופן מיוחד לשתות בשיעורין.

מה זה שיעורים?
"מלוא לוגמיו בזמן כדי אכילת פרס."
זאת אומרת שתמלא כמות של לחי אחת שלה עם מים ותשתה כמות כזאת (בערך 40 סמ"ק) כל 9 דקות.
ואם קשה לה יכולה להמתין כל 7 דקות.

תוספת מתוך תשובה של יועצת הנקה:
רוב הנשים המיניקות מגלות שאם שותות הרבה עוד לפני הצום, הן מצליחות ללא כל בעיה להיניק במשך הצום. אם האם המיניקה מרגישה חולשה כשהיא הולכת לבית הכנסת, אז עדיף לה להישאר בבית מאשר להרגיש צורך לשתות בעד זה שהיא הולכת, רוב הסיכויים שהבעיה במשק החלב תתבטא ביום אחרי הצום, אך ביום זה ניתן כבר להישאר בבית ולנוח תוך שתייה מרובה ואכילת אוכל מזין, אין סיבה שייגרם נזק.

גמר חתימה טובה,