הלכות תפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/02/17 23:05 יב בשבט התשעז

שאלה

שלום לכב' הרב,

רציתי לשאול קצת מדיני תפילה:

1. אני ספרדי, ולפעמים שאני מתפלל בעבודה עולה שליח ציבור אשכנזי והתפילה טיפה שונה. אני מניח שברוב התפילה אני יכול לקרוא מהסידור בנוסח שלי אך מה למשל צריך לעשות כאשר הוא אומר עלינו לשבח אחרי קדושת ובא לציון? האם להגיד יחד איתם או לקרוא בסדר שאני רגיל?

2. כמו כן, מה עושים בשיר של יום שהם קוראים רק את של היום הספציפי ואני קורא מתפילה לדוד?

3. כמו כן, בתחנון בשני וחמישי, שמתי לב שהם לא אומרים "ויעבור" 3 פעמים. האם לקרוא בנוסח שלהם או בנוסח שלי יחיד?

4. ובענין אחר, כשאומרים מודים דרבנן בחזרה, במידה ופספסתי להגיד מתי שהתחילו, עד מתי אפשר לומר מודים דרבנן?

5. וכשאני שליח ציבור בעצמי, ומגיעה ברכת הכהנים בחזרה, האם אני יכול להכריז "כהנים" לפני הברכה או שמא זה הפסק ומישהו אחר מהקהל צריך להגיד "כהנים"?

תודה מראש!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

בעקרון אתה צריך להתפלל בסידור שלך, את הנוסח שלך.

1. עלינו לשבח אתה אומר בסוף התפילה - כפי הנוסח שלך.
2. את קורא גם מתפילה לדוד.
3. אין לומר יג מידות בלי מניין. לכן כאן אתה לא יכול להשלים על פי הנוסח שלך.
4. נראה לי שאתה יכול לומר 'מודים דרבנן' כל עוד החזן מברך את ברכת 'מודים'.
5. יש לך על מי לסמוך כשאתה מכריז "כהנים" כאשר אתה החזן: הרמב"ם פוסק ששליח הציבור מכריז, וכך כותב גם השלחן ערוך.
הרמ"א מביא את דעת התוספות בשיטת רבנו תם שהשליח ציבור אומר 'אלוקינו ואלוקי אבותינו' בלחש עד מילת 'כוהנים', ואז אומר מילה זו בקול רק, ומסיים שכך המנהג במדינות אשכנז.
לעומת זאת במעשה רב (סי' קסח) מובא שלדעת הגר"א אין שליח הציבור אומר את הברכה 'אלוקינו ואלוקי אבותינו' כשיש כוהנים, והחזן העוסק בצורכי ציבור מכריז 'כוהנים', ושליח הציבור מקריא להם מילה במילה.