תרמית וגניבת זרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/01/16 13:49 כו בטבת התשעו

שאלה

בס"ד

שלום רב,

רציתי לשאול ראשית מה המקור לתשלומי מזונות לקטין? היכן הוא מופיע בתורה שבכתב והיכן מופיע בתורה שבעל פה.

כמו-כן, רציתי לשאול מה ההלכה בנוגע לילד שנולד כתוצאה מיחסים בינו לבינה כאשר האישה השתמשה בתרמית.

אם נפשט זאת, האישה טוענת שהיא "עקרה" או משתמשת באמצעי מניעה ולאחר היחסים בינו לבינה היא נקלטת להריון.

הגבר לא רצה להכניס את האישה להריון והוא איננו רוצה להתחתן.

התרמית של האישה נקראת בשפה המשפטית "גניבת זרע".

רציתי לשאול מה ההלכה בנושא ? האם הגמרא מתייחסים לסוגיות דומות לזו? האם יש פוסק הלכות שדן בשאלה זו?

מה הדין שחל על האב? הוא נדרש לשלם מזונות עבור הקטין? עד איזה גיל? האם ניתן להאשים את האישה בתרמית?

אשמח אם תפנה אותי למקורות על מנת שאוכל ללמוד על כך.

בברכה,

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כעיקרון, האבהות ההלכתית נקבעת לפי האבהות הביולוגית (הגנטית). עניין זה נדון בסוגיית ההזרעה המלאכותית, ומעניין שאחד המקורות המנחים בעניין זה הוא מקרה של עיבור ללא ידיעת בעל הזרע, ובכל זאת, לדעת רוב הפוסקים אבהותו של בעל הזרע אינה מוטלת מספק וחיוביו כלפי הנולד מזרעו תקפים במלואם. מיעוט הפוסקים סבור כי הנולד נחשב בנו של בעל הזרע לחומרה ולא לקולה.
גם לפי דעת כמעט כל הפוסקים שבהזרעה מלאכותית בעל הזרע הינו האב, עדיין ישנו סייג לחפיפה בין האבהות הגנטית לאבהות ההלכתית שקיים גם במקרה של כניסה להריון בדרך הרגילה, והוא עובדת היות האם יהודיה. כפי שנראה להלן אם האם איננה יהודיה היילוד לא נחשב בנו של בעל הזרע, בין אם העיבור היה באופן רגיל ובין אם בהזרעה מלאכותית.

מתוך
http://www.netanya.ac.il/ResearchCen/JewishLaw/AcademicPub/FamilyLaw/Pages/NotJewish.aspx

עיין גם
http://www.netanya.ac.il/ResearchCen/JewishLaw/AcademicPub/MedicalHalacha/Pages/Vitrofertilization.aspx