תפילה

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 04/03/10 14:05 יח באדר התשע

שאלה

בס"ד

שלום רב, יש לי כמה שאלות.

א.האם יש בעיה מבחינת ההלכה/רוח ההלכה להתפלל שמונה עשרה (או תפילות אחרות) בשילוב ידיים?

ב.האם כשמדברים על מקומות מכוסים בגוף ( שאם נוגעים בהם צריך ליטול ידיים)מדובר על כל המקומות שמכוסים בבגדים (גם כאלו שמותר שיהיו גלויים באופן כללי)? ( לדוגמא מתחת לשרוול הארוך של הסוודר בחורף- בזרוע, מתחת לגרב וכ"ו)

ג. מתי צריך להגיד את ברכת המפיל (בקריאת שמע על המיטה) עם ברכה? ( לבת אשכנזית)

תודה רבה!

תזכו למצוות!

תשובה

שלום רעות,

א. בתפילת שמונה עשרה אנו עומדים מול מלך מלכי המלכים, ועל כן ראוי שנעמוד מולו בצורה שהיינו עומדים מול מלך. דברים אלו תלויים במנהג המקום באופן כללי, ויש מקומות שהיו עומדים מול מלכים בצורה בה הידיים היו מונחות על הלב, ויש מקומות בהם היו עומדים מול מלכים בידיים שלובות. נראה שבימנו אין מנהג מסויים איך עומדים מול מלך, אך נראה שוודאי אין לעמוד בצורה מזלזלת כמו הנחת ידיים בכיסים. לעניות דעתי בשילוב ידיים אין בעיה של זלזול או חוסר כבוד, וכמו שכתבתי ככה היה נהוג לעמוד מול מלכים במספר מדינות, ועל כן נראה שהדבר מותר.

ב. באופן כללי ההגדרה של המקומות בגוף שאם נגע בהם צריך ליטול ידיים, זה מקומות שבד"כ יש בהם זיעה. מקומות שהם בד"כ גלויים, ומסתירים אותם בגלל שקר, לא נחשבים כמקומות המכוסים, שאין בהם זיעה בד"כ, ולא צריך ליטול ידיים אם נוגעים שם.

ג. נראה שעדיף להגיד את ברכת המפיל לאחר שאומרים את קריאת שמע שעל המיטה והמזמורים שלאחר מכן. אך אם את חוששת שתרדמי לפני שתספיקי לברך עדיף שתגידי שמע והמפיל ותוסיפי אח"כ את שאר המזמורים, כיוון ששאר המזמורים הם מנהג, ואין חובה לאמרםף אלא יש בזה מנהג יפה.

בברכה,

אורי.

המשיב אינו רב.