שירהפורנוגרפית

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 26/02/08 21:58 כ באדר א'

שאלה

אני מחפש מקור הלכתי שמתיחס לשירה אירוטית/פורנוגרפית, האם תוכל להפנות אותי בבקשה? מטרת החיפוש היא למרצה באוניברסיטה

תשובה

שלום רב,
שירה ארוטית מכונה במקורותינו בשם: שירי עגבים, או שירי חשק, והיא בכלל דברי עגבים שנאסרו, משום שמגרים את יצר הרע ומוזילים את ערכם של דברים מכובדים ומנמיכים את נפש האדם. להלן כמה דוגמאות מספרות ההלכה:
במשנה תורה לרמב"ם הלכות איסורי ביאה פרק כב, הלכה כא:
וכן ינהוג להתרחק מן השחוק ומן השכרות ומדברי עגבים שאלו גורמין גדולים והם מעלות של עריות. בשולחן ערוך אבן העזר סימן כה, סעיף א: ראוי לאדם להרגיל עצמו בקדושה יתירה ובמחשבה טהורה ובדעת נכונה, כדי להנצל מלהכשל בדבר ערוה. ויזהר מהייחוד שהוא הגורם הגדול. וכן ינהוג להתרחק מהשחוק ומהשכרות ומדברי עגבים (פירוש דברי שחוק וחשק).
ערוך השולחן אורח חיים סימן נג,סעיף יג: מי שזיכהו הקב"ה בקול נעים ירנן להקב"ה ובשמחה של מצוה ולא בדברי רשות וכ"ש לשיר שירי עגבים ועונו גדול מנשא
אנציקלופדיה תלמודית כרך יב, [זכר לחורבן] טור רלו: לא אסרו הזמרה אלא בשירת עגבים ואהבים, או של אהבת אדם לחברו ולשבח יפה ביפיו, עפ"י רי"ף ורא"ש ברכות פרק ה בשם גאון* האשכול אלבק ח"א עמ' 33* ארחות חיים שם בשם גאונים* תשו' גאונים הרכבי עמ' 351 בשם רב האי גאון, ושם עמ' 27 סי' ס.

כל טוב,
רונן לוביץ