ק"ש על המיטה ועמידה בקידוש

חדשות כיפה צוות ישיבת אלון מורה 24/01/05 23:13 יד בשבט התשסה

שאלה

יש לי כמה שאלות, אם אפשר-

1. האם זה נכון שאסור להגיד קריאת שמע אחרי השעה 12 בלילה? אם כן-מדוע? ומה עושים במקרה זה? קריאת שמע עוזרת לי לישון בשקט, וקורה לי המון פעמים שנאי הולכת לישון אחרי השעה 12, וזאת בעיה בשבילי אם אין באפשרותי להגיד קריאת שמע.

2.מדוע עומדים בקידוש? ולמה ישנם מנהגים שבערב עומדים ובצהריים יושבים וכו'.? האם ישנו הבדל מבחינת קדושת השבת? או שמא הסיבה אחרת? אשמח לתשובה.

רק טוב! והמון המון תודה!

תשובה

שלום רב!
בנוגע לשאלתך, תחילה רציתי לתקן שהגדר הקובע לקריאת שמע הוא חצות הלילה ולא השעה 12 בשעון. זמן חצות הלילה משתנה בכל יום, וניתן לראות זאת בלוחות השנה.
מנהג הספרדים לומר את כל קריאת שמע על המיטה גם לאחר חצות הלילה. אלא שאת ברכת המפיל אומרים בלא שם ומלכות.
מנהג האשכנזים שאדם שישן לאחר חצות אומר קריאת שמע על המיטה כרגיל.
לכן בכל מקרה אתה יכול לומר קריאת שמע, ההבדל הוא אם תאמר בשם ומלכות או לא.
בנוגע לשאלה על הקידוש בעמידה יש מספר טעמים:
- כיוון שאמירת ויכולו היא מעין עדות על מעשה שנמים וארץ, לכן נוהגים לעמוד כמו בכל עדות רגילה בבית דין.
- עמידה כיוון שאנו מקבלים פני מלך.
טעמים אלו שייכים בערב ולכן עומדים, לעו"ז בבוקר אין הם שייכים ולכן אין עומדים.
יש מנהג נוסף בערב להתיישב לאחר אמירת ויכולו לפני ברכת הגפן. הסיבה לכך היא משום שכדי להוציא ידי חובה יש צורך בקביעות ולכן יושבים.
בהצלחה