קניית מחשבים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 03/02/04 14:31 יא בשבט התשסד

שאלה

ידוע לי על חברת מחשבים שעשתה עסקה עם מוסד מסויים והסכימה למכור למוסד כמות גדולה של מחשבים סכום כולל שהוא זול מאוד ביחס לכמות המחשבים, כאשר מחשבים כל מחשב בודד במחיר מלא. בתור אדם שאין לו קשר למוסד הזה, מצד זה שאיני עובד בו/לומד בו או בן לאחד העובדים או קשר אחר בכה"ג-האם מותר לי לרכוש מהחברה מחשב מוזל דרך המוסד הזה? האם יש לשקול מה הייתה מהות של העיסקה, כלומר האם החברה הסכימה למכור את המחשבים מכיוון שזהו מוסד חינוך לילדים קשיי למידה או מכיוון שזהו מוסד תורני חרדי וכו'-ואני איני עומד בקרטריונים האלה, ובכלל אין לזה קשר שהרי איני שייך כלל למוסד הזה, ואם כן יהיה לי אסור; או שמכיוון שלחברה השתלם למכור כמות מרובה של מחשבים במחיר מוזל, ללא קשר לסוג המוסד ואם כן יהיה לי מותר לקנות דרכה?

תשובה

האיסור בו אנו דנים הוא איסור גניבת דעת, בשו"ע רכח סעיף ו' נפסק שאסור לגנוב דעת הבריות, כגון, המוכר חפץ שיש בו מום, אסור להעלים את המידע מהלקוח. לכן אם חברת המחשבים מתכוונת לתת הנחה לקבוצה מיוחדת, אסור להציג עצמו כאחד מהם. [בכל מקרה אין פה בעיה של גניבה, היות ויש פה תשלום עבור החפץ וכל הבעיה היא הטעית המוכר. הדבר דומה לדברי הגמ' בבא-מציעא עח: שהמשנה מדעת הבעלים אינו נקרא גזלן]. במקרה הרכישה של המחשבים היא על ידי המוסד, דהיינו שהוא קונה ישירות מהחברה ואח"כ מוכר לאנשים שהזמינו. במקרה זה, אין לאדם הפרטי עסק עם חברת מחשבים, וזהו עניינו של המוסד - למי הוא מוכר. אין פה הטעיה והדבר מותר. אבל אם הרכישה היא קבוצתית, דהיינו האנשים המזמינים רוכשים ישירות מהחברה אז צריך לשאול את נציג החברה. במידה ואין נציג שמוסמך לענות על שאלה זו, אפשר שיש להקל היות וכך המנהג שאין הקפדה או בדיקה מי הוא הקונה, ובעצם החברה לוקחת את זה בחשבון. [הדבר דומה לדין המובא בשו"ע חו"מ סי' רכ"ח סמ"ע סקטז- התר מכירת בשר קפוא, על אף שהמשקל מושפע ממשקל הקרח, היות וכך המנהג למוכרו]

תשובת הרב בראלי-דיין בבית דין צדק שדרות ע"י ישיבת ההסדר