קידושין ואירוסין

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 16/03/10 14:13 א בניסן התשע

שאלה

ברצוני לדעת מה ההדל על פי בהלכה בין קידושין לאירוסין ומתי מתרחש כל מושג בתהליך הנישואין.

תשובה

שלום רב,

החתונה היהודית מורכבת משני שלבים, הראשון הוא שלב הקידושין או האירוסין, והשלב השני הוא החופה או הנישואין(צריך להבהיר שהאירוסין עליהם מדובר כאן, הם אינם האירוסין שהיום נקראים אירוסין.

שלב האירוסין הוא השלב שיוצר זיקה בין החתן והכלה ע"י קניין שמתבצע בד"כ על ידי נתינת טבעת מהחתן לכלה ואמירת הנוסח: הרי את מקודשת לי בטבעת זו כדת משה וישראל. מיד לאחר שלב זה הזוג נמצא במעמד הלכתי שנקרא מאורסים, ומאותו רגע עד הנישואין, הכלה אסורה לכל העולם, שהרי היא כבר אשת איש, ואסורה גם לארוס שלה עד הנישואין.
השלב השני הוא שלב הנישואין, שהוא בעצם שלב החופה, שבו הכלה עוברת לגור בבית בעלה, ומשלב זה הזוג הופך לנשוי לכל דבר ועניין.

בעבר שני שלבים אלו היו נפרדים. בתחילה היה מתקיים טקס האירוסין, ולאחר מכן היו מחכים תקופת זמן מסויימת (בד"כ בסביבות השנה), שבה היו עושים את ההכנות לחתונה (הן הנפשיים והן המעשיים). לאחר אותה תקופה היו עורכים את טקס הנישואין בו האישה היתה עוברת לגור בבית בעלה.

היום מסיבות שונות אנו עורכים את האירוסין והנישואין באותו יום, ולא ממתינים כלל בין שני הארועים. האירוסין מתבצעים ע"י נתינת הטבעת והנישואין ע"י העמדת החופה שהיא מקום מיוחד שנועד לשם נישואין שמאחד את הזוג והופך אותם לזוג נשוי (ישנם מספר דעות בנושא, והם פריסת טלית על החתן והכלה בשעת הברכות, ההינומא, ויש גם אומרים שיש צורך בייחוד).

בברכה,

אורי.

המשיב אינו רב.