עליה מאוחרת לתורה

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 16/03/10 22:38 א בניסן התשע

שאלה

טוב אז ככה יש לי חבר מאוד טוב , ההורים שלו גרושים ויש בינהם חילוקי דעות מי יעשה לאח של חבר שלי את העליה לתורה ובלי לשים לב עבר לו התוקף במשהו כמו 3 ימים מה אפשר לעשות כדי לצאת ע"י חובה ולקבל את המצווה?

תשובה

שלום ליאור!

הקריאה בתורה והברכה על קריאה זו היא מצוה שקיימת תמיד. מנהג יפה שנהגו בישראל הוא שכל נער המגיע למצוות עולה לתורה בשבת שאחרי הגיעו לגיל 13 כדי לחנכו לקשר לתורה, לבית הכנסת ולקהילה.

לעליה לתורה אין 'תוקף' שפג במועד מסויים, אלא היא מעשה חינוכי והיא מצווה בכל יום שבו קוראים בתורה.
אתה יכול לומר לחברך שאין טעם להתווכח על 'מי יעשה לו עליה לתורה' כמו שאין טעם להתווכח על 'מי יתן לו לשמור שבת'. ראוי שהוא יקיים את המצווה ואין זה משנה היכן. כדי למנוע ויכוח ומריבה אפשרי ואפילו רצוי שהוא יעלה פעמים לתורה - פעם אצל בבית הכנסת של האבא ופעם בבית הכנסת של משפחת האם (אפשר כבר השבת להעלות אותו באחד מבתי הכנסת). בכל מקרה צריך להסביר להם שלא יריבו על חשבון קיום המצוות של בנם.

אני מברך את הנער שיקבל עליו את נועם עול המצוות, ויזכה לחופה ולמעשים טובים, ואת משפחתו שידעו להרבות שלום ביניהם ולהמנע מריבים מיותרים.

שבת שלום וחג כשר ושמח!