מצה

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 15/03/10 19:13 כט באדר התשע

שאלה

בס"ד

שלום!

יכול להיות שהשאלה הולכת להעלות חיוך על פניכם, אבל באמת שניסיתי להשיג תשובה ממספר מקורות אבל לא קיבלתי אותה.

ידוע שבפסח יש איסור ב- 5 מיני דגן הנחשבים לחמץ גמור. אם כן, איך ייתכן שמצה עשויה מקמח חיטה?! הרי ידוע שחיטה אסורה בכלל בפסח!

תודה רבה וחודש טוב ומבורך!

תומר

תשובה

שלום תומר!

לכאורה התשובה היא פשוטה. אינני יודע אילו תשובות קיבלת ומאיזו תשובה תהיה מסופק, אז אענה לך באופן הפשוט ביותר, ואם לא תסתפק בזה, אשמח אם תחדד את השאלה וכך אוכל להרחיב בעניין.

התשובה היא שאין איסור באכילת חמשת מיני דגן בפסח, אלא באכילת קמח של אחד מחמשת מיני דגן שהגיע לידי חימוץ ע"י הוספת מים.
כאשר מוסיפים מים לקמח, ישנם חיידקים בתערובת שמבצעים תהליך שנקרא 'תסיסה', ותהליך זה גורם לתפיחת הבצק או ליצירת 'שאור', שהוא בצק מוחמץ.
אכן, החיוב בלילה ראשון של פסח הוא לאכול מצה, שעשויה מחיטה, ואפילו מתערובת של חיטה ומים. אולם ההבדל בין חמץ לבין מצה הוא שבמצה נמנע תהליך התסיסה ע"י לישה בלתי פוסקת והאפייה המוקדמת, כך שמתקבל 'לחם עוני'.

מקוה שתרמתי להבנה שלך, וכאמור אשמח להרחיב במידה ויש צורך.
חודש טוב ופסח כשר ושמח!
אליהו.
(המשיב אינו רב)