לימוד תורה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 09/03/02 16:29 כה באדר התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום

דברתי עם בחור חרדי בענין גיוס לצבא הוא טען שצריך רק ללמוד תורה כל שאר הדברים כגון צבא,לימודי חול,פיתוח הכלכלה, וכד' זה תפקיד של הגויים או ליהודים שלא רוצים ללמוד כלומר אין להם כח לעבוד את ה' כמו שצריך רציתי לשאול מה דעת הרב בענין?

תודה רבה ושוב מזל טוב

אני מקווה שאני לא מתריד אותך עם כל השאלות

תשובה

ב"ה מוצאי חג הפסח תשס"ב

לעדיאל שלום!

להתגייס לצבא זו מצוה ככל מצוות התורה על פי הפסק המפורש של הרמב"ם בהלכות מלכים: "הכל יוצאים למלחמת מצוה אפילו חתן מחדרו וכלה מחופתה" , מצוה זו מוטלת על פרט ופרט היכול לקיימה מבחינה גופנית, אחת מההגדרות של מלחמת מצוה היא עזרת ישראל מיד צר, והמצב כיום עונה להגדרה זו.
הרמב"ן בהשמטות לספר המצוות השמטה ד' מביא מצוה נוספת והיא מצוה כללית על עם ישראל להחזיק את ארץ ישראל,החזקתה של הארץ היא על ידי צבא והתיישבות, וגם מצוה זו לא מצאנו שמי שלומד תורה פטור ממנה.
כמו שלומד תורה אוכל מצה בפסח ונוטל ארבעת המינים בסוכות.
מצות "לא תעמוד על דם רעך" גם היא קשורה לחובת הגיוס.
ומעבר לכך קיימת חובה מוסרית, אותה מבטא משה רבינו בפרשת מטות: "האחיכם יצאו למלחמה ואתם תשבו פה?".
התנ"ך כולו מספר לנו על מלחמות ישראל שהם מלחמות ה', ולא מצאנמו בשום מקום רמז שלימוד תורה פוטר מהשתתפות במלחמות ישראל.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת