להתחזק.

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 16/03/10 12:37 א בניסן התשע

שאלה

שלום רב.

יש הרבה מצוות שאני לא מקיימת ואני רוצה להתחיל להתחזק בהם, הבעיה שיש הרבה ואני לא יודעת במה להתחיל קודם.

לדוגמא, אני לא מקפידה לברך על מה שאני אוכלת ואחרי, קריאת שמע שעל המיטה, נטילת ידיים בבוקר וברכת אשר יצר לאחר השירותים.

אני תוהה לעצמי במה להתחיל כדי שזה יהיה לי כבר הרגל.

במה להתחיל קודם (לפי רמת החשיבות)

והאם יש אולי טיפים שיעזרו לי לזכור?

תודה

תשובה

שלום לך ספיר.

כל הכבוד ויישר כח על הרצון שלך להתקרב לקב"ה ולדקדק במצוות! אני מבטיח לך שככל שתלכי בדרך הטובה הזו שאת רוצה ללכת בה, ותראי כמה היא טובה ונעימה, הרצון הזה רק ילך ויגדל. ´מצווה גוררת מצווה´.

מצוות התורה הן רבות וכוללות פרטים רבים, ואכן לא קל להחליט מהיכן להתחיל ומה רמת החשיבות שלהן, בעיקר משום שאנו מצווים לדקדק בכל המצוות, קלה כבחמורה.

בכל זאת אתן לך שלוש עצות שיכולות לעזור לך ולכוון אותך בתחילת הדרך:
א. לימוד - חז"ל לימדו אותנו שתלמוד מביא לידי מעשה, וזה דבר פשוט, כיוון שמי שיודע את הדברים בתיאוריה, מהן המצוות, כיצד לקיים אותן ולדקדק בהן, ומה משמעותן, ודאי שהדבר יקל עליו מאד כשיבוא לקיים את המצוות.
אני ממליץ לך על לימוד של שני ספרים שונים - הספר ´מסילת ישרים´, וספר הלכה לפי סדר ה´אורח חיים´ שבשולחן ערוך.
´מסילת ישרים´ - הוא ספר שכתב רבי משה חיים לוצאטו (הרמח"ל), והוא לדעתי ספר שחובה על כל אדם ללמוד ולשנן ממנו כל החיים. זה ספר שלימוד קבוע בו מדריך את האדם כיצד לעלות במדרגות הקדושה ועבודת ה´ ומקנה ראייה ברורה ונהירה של המציאות ושל הדרך שבה ראוי לאדם ללכת. אם את רואה שקשה לך להבין את השפה שהספר כתוב בה (למרות שבסה"כ הוא כתוב בעברית מובנת), אפשר להשיג היום את הספר עם פירושים וביאורים רבים. תמצאי לך פירוש שאת מבינה ומסתדרת איתו, ותלמדי ממנו.
ספר הלכה - ה´שולחן ערוך´ הוא ספר ההלכה שהתקבל על כל (או כמעט כל) קהילות ישראל, והוא מחולק לארבעה חלקים. החלק הראשון נקרא ´אורח חיים´, והוא עוסק בהלכות שקשורות לסדר החיים של האדם בצורה כרונולוגית ומסודרת, מרגע פקיחת העיינים בבוקר עד הרגע שלפני השינה, ובמועדי ישראל השונים. זה החלק בהלכה שהכי נוגע אלייך (אגב, לא כתבת אם את נשואה. אם כן, יש חלקים נוספים שתצטרכי ללמוד כדי לדעת לשמור על טהרת הבית). הספר ´שולחן ערוך´ עצמו הוא קשה ללימוד למי שלא רגיל בזה, משום שעל כל שורה בו נכתבו הרחבות וביאורים רבים. אני ממליץ לך למצוא ספר אחר של פוסק בן דורנו, לפי מה שתרגישי שמתאים לך (צריך לשים לב לבחור ספר שמתאים גם למנהגי העדה שלך), ושמסודר לפי סדר השולחן ערוך. אני יכול להמליץ לדוגמא על סדרת הספרים ´פניני הלכה´ של הרב מלמד, שכתובים בצורה מאד מסודרת וברורה. תתחילי מהלכות ההשכמה בבוקר, ותמשיכי להלכות תפילה, וכך הלאה.
אני מציע לך לקנות את שני הספרים בפורמט קטן (אפשר להשיג בחנויות לספרי קודש), ולקחת אותם איתך לכל מקום שאת הולכת אליו כדי שתוכלי לקרוא בהם בכל זמן פנוי שתמצאי לך - באוטובוס, בהפסקות וכד´. אם תדעי לנצל את הזמן הפנוי שלך ולהוציא את הספר וללמוד בו בכל הזדמנות, אני בטוח שבתוך זמן קצר תרגישי שאת יותר ויותר ´שוחה´ בחומר, והדברים יעשו לך ברורים יותר.

ב. העצה השנייה היא - לבחור מצווה שמתאימה לך. לכל אדם יש נפש שמורכבת באופן אחר, ולכל אדם יש דברים שהוא יותר ´מתחבר´ אליהם. אם את, לדוגמא, מרגישה קשר לתפילה, או למצוות כיבוד הורים, אז אני ממליץ שתשקיעי יותר מאמצים במצווה הזו (או בכמה מצוות) מאשר באחרות. ברור שכל המצוות חשובות וצריך לקיים את כולן בדקדוק עד כמה שאפשר, אבל את כבר מבינה שקשה מאד לנסות לתפוס הכל בבת אחת. לרבים מגדולי ישראל בכל הדורות הייתה מצווה אחת (או כמה ) שהם היו ´מומחים´ בה, שהם למדו אותה ודקדקו בה כל החיים. אל תפחדי לבחור גם מצווה ´קטנה´ כמו נטילת ידיים בבוקר או צדקה. את תתפלאי לגלות שככל שלומדים יותר על המצווה, מגלים כמה אין סוף למה שאפשר לדקדק בה ולהעמיק בה.

ג. הנקודה השלישית שחשוב לי להעביר לך היא שהמצוות מורכבות מסוגים שונים ומחולקות לקטגוריות שונות. ישנן מצוות ´לא תעשה´ וישנן מצוות ´עשה´. יש מצוות שבין אדם לחבירו ויש מצוות שבין אדם לה´. וכך הלאה. ודאי יקח לך זמן ללמוד את כל המורכבות הזו, אבל חשוב לשים לב שתוך כדי הדרך את יודעת לשמור על איזון נכון בין החלקים. אני לא אוכל לתת לך ´מתכון´ של האיזון שמתאים לך, ואת תצטרכי למצוא אותו בעצמך, אבל העקרון הוא לשים לב שלא משקיעים בחלק אחד ומזניחים בכך חלקים חשובים אחרים (נשמע כאילו זה סותר מה שכתבתי קודם, שכדאי לבחור מצווה אחת ולהשקיע בה, אבל שני הדברים נכונים, וגם ביניהם צריך לאזן). לדוגמא, הרמח"ל בתחילת ´מסילת ישרים´ כותב שרצוי להתחיל התרחקות מעבירות, כלומר מקיום מצוות ´לא תעשה´, משום שאדם צריך קודם כל להיות זהיר ולהתרחק מהרע, ואח"כ בהדרגה להוסיף טוב ואור לחיים. כך גם אסור להזניח מצוות שבין אדם לחבירו, כדי שנוכל למצוא חן וחסד גם בעיני בני אדם, ולא רק בעיני א-להים.

מקוה שעזרתי ונתתי כיון, ואני מתפלל שהקב"ה יסייע לך להמשיך במגמה הטובה הזאת כל ימייך.

אליהו.
(המשיב אינו רב)