כבוד

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 21/01/10 22:26 ו בשבט התשע

שאלה

שלום רב,

יש לי בעיה רצינית ואני מקווה שכבוד הרב יוכל

לעזור לי.

אני גדלתי בבית שבו לא חינכו אותי ולא לימדו אותי כיצד לכבד את הבריות, לא בדיבור ולא במעשים - כל חיי גדלתי בלי לומר מילים כגון סליחה בבקשה תודה, או כיצד להתנהג בכבוד לסביבה.

יותר מזה - השפה שבה ההורים שלי( עם כל הכבוד אליהם) השתמשו כלפי הסביבה הייתה מזלזלת ואני למדתי אותה.

זה ממש מפריע לי ואני , בלי כוונה רעה, מזלזל באנשים שסביבי, וזה וגורם לאנשים לזלזל בי.

זה דבר שאני כ"כ רוצה לשנות אותו אבל מרגיש שדבר כזה שגדלתי איתו כך כל חיי הפך לחלק ממני ומאוד קשה לי לשנותו.

אני מנסה ליישם משפטים כגון " איזהו מכובד המכבד את הבריות " אבל לא ממש מצליח.

אני מרגיש שזו בעייה מורכבת ולא יודע כיצד להתחיל לשנות ולתקן את המצב .

אשמח לקבל כמה שיותר רעיונות.

תודה מראש,

צבי.

תשובה

שלום, צבי.
אינני יודע מדוע אתה אומר שיש לך בעיה בנושא כבוד הבריות. הצורה שבה פתחת את שאלתך מראה כי אתה כן יודע לכבד.
אם בכל אופן אתה מרגיש כך, ראוי ללמוד על הנושא.
ראשית, כמו שהסתכלת על משפחתך ולמדת לא לכבד, תעשה בדיוק הפוך. חפש אנשים שאתה יכול לקחת מהם דוגמה, ולמד מהם כיצד כן עושים זאת.
כמו"כ, מומלץ ללמוד את הספר "מסילת ישרים" המדבר בין השאר על הנושא הזה.
בנוסף אני מציע לקרוא אחת לשבוע את אגרת הרמב"ן, שזה עיקרה - הצורה בה מדברים אל החבר, ומניסיון - זה עוזר...
והכי חשוב: זכור את המשפט הבא ושיהיה נר לרגליך: "יהי כבוד חברך חביב עליך כשלך"!!! כבד את האחרים כפי שהיית רוצה שיכבדו אותך.
תהיה שמח, ותשמח אחרים בשמחתך!!
בהצלחה!