יחס למנהל לא יהודי

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 30/09/02 15:30 כד בתשרי התשסג

שאלה

אני עובד במשרד פרטי והמנהל לי הוא גוי(נוצרי)

האם יש עלי מגבלות כשרות או מגבלות אחרות במשרד לגבי מזון שהבוס מכין לי, מכוס קפה ועד אוכל שהוא מביא למשרד. כ"כ מה היחס לגבי הכלים במיוחד בפסח, מכירת חמץ וכד'. במשרד היה לו שותף יהודי חילוני והכלים עדיין שייכים לשניהם.

תשובה

השאלה רחבה מאוד ואנסה לתמצת את התשובה:
א. חז"ל גזרו שאסור לאכול בישולי נוכרי. יש על כך שני סימנים שלמים בשו"ע (יוד סי קיב'-קיג').
1.איסור בישולי עכו"ם לא שייך בכל דבר ש:
נאכל חי באותה צורה, כגון: קומפוט, חלב מפוסטר.
דבר שלא עולה על שולחן מלכים, דהיינו, שלא מזמינים ומכבדים אורח במאכל זה, כגון: קפה, סרדינים.
2.במידה והיהודי משתתף בבישול – אזי אין איסור. זה בתנאי שהוא עושה זאת לפני שהמאכל מגיע לדרגת מבושל בשיעור כבן דורסאי (1/3-1/2 בישול).
בנקודה זו נחלקו הספרדים והאשכנזים – מה נחשב שיתוף בבישול.
לאשכנזים: די בהדלקת האש.
לספרדים: לא די בהדלקת האש אלא צריך השתתפות ממש, כגון: הנחת הסיר ע"ג האש או הכנסתו לתנור.
(לגבי לחם – כולם מסכימים שדי בהדלקת האש.)
ב. כלים שבשל בהם גוי (מוצרים כשרים) – צריך להכשירם.
ג. כמובן, שגם אם הגוי מביא לך אוכל שאין בו בעיה של בישול עכו"ם או דבר שכלל אינו מבושל – עדיין חייבים לבדוק את כשרותו של המאכל.
ד. לגבי הכלים – נפסק בשו"ע (יו"ד סי' קכ' סע' יא'): ישראל וגוי שקנו כלי בשותפות – אין צורך להטבילו, אך כאן, לפי דבריך, הכלים שייכים עדין לשניהם – כדאי לבדוק אם זה באמת נכון.
ה. מן הסתם, אם יהודי חילוני השתמש בכלים – הם יכולים להיות טרפים.