זכות בחירה

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 03/03/10 18:40 יז באדר התשע

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול את כבודו האם הכל מתוכנן או יש לנו זכות בחירה? אשמח אם תענה לי.

תשובה

שלום גלעד.

אציע לך בדיקה פשוטה -
תנסה להרים את היד.
תספור עד 10.
עכשיו תוריד את היד.

לצורך חיזוק הודאות, אתה מוזמן לחזור על הבדיקה כמה פעמים.

הצלחת? סביר להניח שכן (אם רק רצית...)
ידוע שעל פי המדע והפילוסופיה ניתן להפריך גם את מה שהוא מוחש וברור בלי שום ערעור. ניתן לטעון שההחלטה שלך להרים את היד נובעת מתכונות שהוטבעו בך עוד בלידה, ושלכל תנועה ותופעה בעולם קדמו מיליארדי סיבות שאם ניתן היה לחשב אותן, היה אפשר לחזות מראש את תוצאותיהן(אגב, טענה זו הופרכה על פי חוקי הפיזיקה המודרנית ותיאורית 'החתול של שרדינגר' ששייכת לתורת הקוואנטים, כשהוכח שלמדע ישנם כלים מוגבלים לחיזוי ומדידת המציאות, וממילא המדע עצמו מודה שלא הכל יכול להיות חזוי מראש בפני האדם).
אנו מאמינים שהקב"ה (ואולי לפעמים גם הנביאים) הוא 'קורא הדורות מראש', ויודע כל מעשי בני אדם וכל מה שהיה ויהיה.
עכשיו אני שואל אותך - האם כל זה משנה? האם זה צריך להעסיק אותך?
התשובה היא בבירור: לא. הרי ברור לנו שאם נרצה לעשות מעשים טובים ונתאמץ בכך, נצליח הרבה יותר מאשר אם לא ננסה, אז מה אכפת לנו אם המעשים הללו 'נגזרו' עלינו? האם זה מוריד מערכם הטוב?

כבר אמרו חז"ל - "הכל צפוי (בפני הקב"ה) והרשות נתונה (לאדם, לבחור בטוב או ח"ח ברע)" (אבות ג יח).
שני הדברים הללו נאמרים בנשימה אחת ואין ביניהם סתירה. עובדה היא שהקב"ה מצווה עלינו "ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב ואת המות ואת הרע - ובחרת בחיים" (דברים ל טו).

הכלל הפשוט הוא - סור מרע ועשה טוב, ואל תחקור במופלא ממך. מעולם לא נמצאה הוכחה חותכת לכאן או לכאן, וככל הנראה לעולם לא תמצא.

כל טוב ולילה טוב!
אליהו.