הלכה

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 20/01/10 16:03 ה בשבט התשע

שאלה

שלום רב!

1. היתחייבתי לברך ברכת "בורא נפשות" והחלטתי שאני עדיין רעב ורוצה לאכול לחם.האם אני תריך לברך "בורא נפשות" או פשוט ליטול ידיים וברכת המזון תפתור את ה"בורא נפשות"?(לאכנזים)

2. בררתי כמה פעמים שיבולת שועל ואף פעם לא מצאתי שום דבר.האם אין מושג כזה בהלכות ברירה שבגלל שבדקתי את זה הרבה פעמים ואף פעם לא מצאתי אני לא יכול להגיד שזה בחזקת נקי ויותר אני לא צריך לבדוק?

3. האם זה נכון שאסור לקחת מקופת צדקה שלך בגלל שלצדקה שנתת יש דין של "הקדש"?כמובן שאני מדבר על קופת צדקה שלי פרטית שאם יוצא לי אני מניח בתוכה כמה שקלים.

4. האם יש חיוב עלינו להרוג כול עמלקי?או שזה דווקא אם הם יוצאים איתנו למילחמה?

תשובה

שלום רב.
1. אכן ישנה בעיה הלכתית במקרה זה ונפסק שספק ברכות להקל, וע"כ לא מברכים, אלא ברה"מ פוטרת (יש לשים לב באירועים שיודעים מארש שעומדים ליטול ידיים, שלא לאכול/לשתות שיעור של נפשות/על המחיה סמוך לסעודה שכן אז נכנסים לספק הנ"ל).
2. ברגע שבדקת ומצאת שזה נקי, זה בסדר.
3. יותר נכון לומר שלכסף יש "בחינה" של הקדש, אך אמת היא שאין לקחת מהכסף, ואם בכל זאת נאלצו "להלוות" מהקופה, כשמחזירים ראוי לשים יותר כסף מסכום ה"הלוואה".
4. החיוב הוא "מחה תמחה את זכר עמלק". ללא קשר למלחמה.