גיור ואמא יהודיה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 28/02/02 16:26 טז באדר התשסב

שאלה

שלום לרב.

אם אפשר,בבקשה, לקבל הסבר קצר ובעיקר מקורות

(מגמ' עד לפסיקה) בנוגע להעברת הגרעין היהודי דרך האמא (ממתן תורה) , והסברים רעיוניים לגיור.

תודה.

תשובה

ב"ה מוצש"ק שבתוך המועד תשס"ב

לאוריאל שלום!

בתורה שבכתב ובתנ"ך קשה לקבל על פי הפשט גדרים מדויקים של גיור, אבל חכמים מאירים את עיננו והם מלמדים אותנו במשנה במסכת קידושין בפרק שלישי דף ס"ו: "וכל מי שאין לה לא עליו ולא על אחרים קידושין הולד כמותה ואיזה זה ולד שפחה ונכרית", ובגמרא שם בדף ס"ח: אמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יוחאי דאמר קרא "כי יסיר את בנך מאחרי" בנך הבא מישראלית קרוי בנך ואין בנך הבא מן העובדת כוכבים קרוי בנך אל בנה.

מבחינה רעיונית בודאי שיתכנו הסברים רבים להלכה זו , ואולי ניתן לומר שהלידה היא הקובעת את הייחוס הלאומי בניגוד לייחוס בתוך ישראל שנקבע בהריון כמו כהונה ולויה וכו', ויש להעמיק ולחפש טעמים נוספים, שברור שקיימים לענין.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת