ברכה מול סבתא מבוגרת ללא כיסוי

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 10/03/10 19:48 כד באדר התשע

שאלה

ברכת המזון מול סבתא שלי (75)

ללא כיסוי ראש?

האם יש מה לעשות?

תשובה

שלום אוריאל,

יישר כח על הרצון לדקדק במצוות!

אכן נפסק להלכה ששיער באישה ערווה, ולפסיקה זאת שתי משמעויות. הראשונה שאישה נשואה צריכה לכסות את ראשה, והשניה שלאדם אסור להגיד דברים שבקדושה, מול שיער גלוי של אישה, ואפילו היא אישתו.

בימנו נשים רבות החלו ללכת ללא כיסוי ראש, ואף שהדבר כלל לא משנה את החובה של נשים ללכת עם כיסוי ראש, נחלקו האחרונים האם השתנה הדין לגבי דברים שבקדושה.
לדעת המ"ב, הדין לא השתנה וגם בימנו נשאר האיסור הגיד דברים שבקדושה מול שיער של אישה נשואה, אך לדעת ערוך השולחן נתן להקל בדבר, מאחר שכבר התרגלנו לראות נשים ללא כיסוי ראש.

למעשה רבים מהפוסקים סמכו על דעת ערוך השולחן ופסקו כמותו, ולכן נתן לסמוך עליהם לקרוא מול שיער של אישה נשואה ((חשוב לציין שדין זה נאמר רק לגבי שיער, ולא מקומות אחרים, בהם אין להקל). מי שרוצה להחמיר על עצמו כדעת המ"ב יסתכל לכיוון אחר, או יעצום את עיניו, או יסתכל בסידור.

למסקנה, מעיקר הדין אתה יכול לברך ברכת המזון מול סבתך, אפילו שהיא אינה מכסה את ראשה, אם רצונך להחמיר בכל זאת, עליך להתסכל לכיוון אחר או לברך מהברכון ולהתרכז רק בו.

בברכה,

אורי.

המשיב אינו רב.