בישול

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 14/03/10 19:30 כח באדר התשע

שאלה

מהו המושג:

"אין בישול אחר בישול"...ומהו משמעותו ההלכתית?

תודה :-)

תשובה

שלום חנה,

פירוש המושג אין בישול אחר בישול הוא, שדבר שכבר בושל לא נתן לבשל אותו פעם נוספת. ויש בזה מחלוקת ראשונים האם מדובר רק במאכלים מוצקים או גם בנוזלים, ולהלכה אנו פוסקים שהמושג שייך רק במוצק (חוץ מחלק מהתמנים).

המשמעות העיקרית של מושג זה היא בדיני שבת.
אחד מאיסורי השבת הוא איסור בישול. אסור לקחת מאכל שאינו מבושל, ולבשל אותו בשבת. אבל חימום בשבת מותר, ועל כן מאכל שכבר בושל לפני שבת (עד רמה שנתן כבר לאכול אותו), מותר לחמם אותו בשבת, כיוון שאין בישול אחר בישול.
גם לחימום הזה יש מספר הגבלות כדי שלא יראה כמבשל, ועל כן אסור לשים בשבת אוכל ישר על אש (שנדלקה לפני שבת), אלא שיש לעשות היכר באש, כמו לכסות אותה וכדו'.
היום הפיתרון לחימום הוא פלטת שבת. באופן כללי כדאי מאוד ללמוד את ההלכות הקשורות בנושא חימום אוכל מוכן בשבת, כדי לדעת מה בדיוק מותר ומה אסור (אך כיוון שלא זה נושא השאלה לא אתייחס לזה כאן).

ישנה משמעות משנית נוספת למושג זה בדיני בשר וחלב. ברור שאם אדם מבשל בנפרד בשר וחלב, ואח"כ מבשל אותם ביחד הוא עובר על איסור בישול בשר בחלב, ועל זה אין חולק, כיוון שיש בזה נתינת טעם. אבל כיוון שאין בישול אחר בישול נראה להלכה שאם בשר וחלב בושלו כבר יחד, ואדם בא ומבשל אותם שוב פעם הוא אינו עובר באיסור, כיוון שאין בישול אחר בישול.

אני מקווה שהמושג קצת יותר בהיר עכשיו.

בברכה,

אורי. המשיב אינו רב.