אבלות

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 29/08/16 12:18 כה באב התשעו

שאלה

שלום רב.

אחי ז"ל נפטר ב- 30/05/2016 יום א' בשעות הערב - כג' אייר התדע"ו.

הוא הובא למנוחות לארץ לנקבר ביום ג' 01/06/2016. (יומיים לאחר הפטירה).

ארצה לדעת מתי חל יום השנה/אזכרה.

השאלה מתעוררת כיוון שעפ"י חישוביי , המועד בסמוך לחג הפסח.

ולכן ארצה לדעת מה קורה במקרה כזה , והאם קיים נוהג לגבי תק' העומר.

תודה

תשובה

שלום וברכה.
לא נתברר בשאלה מתי בדיוק נפטר ומתי בדיוק נקבר האם לפני השקיעה או בלילה, ולכן נתייחס לכל האפשרויות לפי מנהגי הספרדים והאשכנזים.

הספרדים וחלק גדול מהאשכנזים נוהגים גם בשנה הראשונה לחשב את האזכרה לפי תאריך הפטירה, אפילו כאשר הקבורה היתה לאחר זמן. יש מהאשכנזים שנוהגים בשנה הראשונה לחשב לפי יום הקבורה ובשאר השנים לפי יום הפטירה.
מאחר שהלכה כדברי המקל באבלות, נלע"ד שאת איסורי האבלות הנוהגים במשך השנה על ההורים להפסיק בכל מקרה ביום הפטירה ולא ביום הקבורה. (אמנם על שאר קרובים חוץ מהורים וכגון אח חלים דיני אבלות רק במשך 30 יום מהקבורה, וכאן הקבורה היא הקובעת לכל הדעות).
לכן:
לפי מנהג הספרדים וחלק מהאשכנזים אם הפטירה היתה ביום א' לפני השקיעה. התאריך הקובע הוא כג' באייר התשע"ז. שיוצא (אם לא יבוא חלילה משיח עד תאריך זה) ביום שישי 19.5.2017 למניינם, היינו שביום זה עולים לבית העלמין. את האזכרה שנוהגים לעשות יעשו בלילה הקודם, היינו יום חמישי בלילה. אם הפטירה היתה לאחר השקיעה האזכרה היא ביום שבת, והספרדים יעלו לבית העלמין ביום שישי לפני חצות היום (12:36 אופק ירושלים בתאריך זה) והאשכנזים הנוהגים לחשב לפי הפטירה יעלו ביום א'.
אשכנזים שנוהגי לפי הקבורה יעשו את האזכרה ביום א' כה' באייר (21.5.2017 למניינם).

אנו הספרדים נוהגים לעשות אזכרה גדולה בתאריך ה11 חודש לפטירה, היינו בכג' בניסן, שיוצא ביום רביעי, 19.4.2017 למניינם. אם הפטירה היתה לפני השקיעה יעשו את האזכרה ביום איסרו חג ואם הפטירה היתה אחרי השקיעה יעשו את האזכרה ביום חמישי כד' בניסן. בכל מקרה את העליה לבית העלמין ל11 חודש אנו מקדימים ליום ב' כט' באדר התשע"ז (27.3.2017 למניינם) וביום זה ניתן לעלות לבית העלמין עד השקיעה.
למעשה אין לתאריכים אלו כל נגיעה ליג הפסח עצמו, והשוני היחיד הוא שלא עולים בחודש ניסן לבית העלמין אלא מקדימים את תאריך עליית ה11 חודש. את האזכרה עושים במועדה.
האשכנזים לא נוהגים לעשות כלל אזכרה ב11 חודש, ולכן למנהגם אין הדבר משנה.
ראוי לציין שאנו מאמינים שבעזרת ה' יבוא משיח צדקנו בקרוב ויגאלנו, וממילא אז נתחיל לקדש את החודשים לפי הראיה, והלוח עשוי להשתנות.

במהלך תקופת האבלות טוב לקבל על עצמכם בלא נדר מעשים קטנים טובים שלא הייתם עושים לפני כן לעילוי נשמת המנוח, ולעשות אותם בתדירות, וזכות המעשים הטובים יעמדו לו ולכם ויחישו תחיית מתינו ובניין בית מקדשנו ותפארתנו.
בשורות טובות.