פסח שני

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 11/11/18 17:24 ג בכסלו התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני וחברה שלי עושות עבודה בתנך על פסח שני. למדנו שפסח שני הוא בעצם הזדמנות שניה למי שלא היה לו את היכולת לעשות את חג הפסח בזמנו מסיבות מסוימות. אך השאלה שלנו היא למה ה' בכלל נותן הזדמנות שניה? פסח חל במועד מסוים ולא חודש אחרי ....

וגם האם ה' תיכנן לוותר למי שאין לו את היכולת לחגוג את פסח? - לפני שהם ביקשו ממשה לשאול מה לגבם.

תודה רבה :)

תשובה

שלום.

א. דווקא בגלל שהוא חל במועד מסוים, לכן מי שלא יכול להקריב אותו בגלל הסיבות המנויות בתורה מפסיד אותו. מכיון שזה הקרבן היחיד שיש לו זמן מאוד מסוים והוא חובה על כל יחיד (ולא חובה ציבורית כמו הקרבנות של שבתות ומועדים), מובן למה ניתנת עוד הזדמנות בכדי שהוא לא יפסיד את החובה המיוחדת הזו.

ב. בוודאי שה' תיכנן מראש שתהיה אפשרות כזאת של השלמה על ידי פסח שני, אבל זה לא הופיע בצורה הרגילה של ציוויים של משה, אלא זכו אותם אנשים שזה התגלה על ידם. וכמו שכותב שם רש"י בשם חז"ל - "ראויה היתה פרשה זו להאמר ע"י משה כשאר כל התורה כולה, אלא שזכו אלו שתאמר על ידיהן, שמגלגלין זכות ע"י זכאי"

כל טוב