ללא נושא

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 02/03/10 13:49 טז באדר התשע

שאלה

שלום רב!

קראתי בספר "דעת תבונות", שהסמ' הוא מלאך שמרד בקב"ה. אבל לא הבנתי איך מלאך יכול למרוד בקב"ה? הרי למלאך אין בחירה ואין יצר רע.

תשובה

שלום,
אינני מכיר את ההתבטאות שציינת בשם דעת תבונות. הרמח"ל כותב שה' נתן כביכול לכוח הרע את היכולת לשלוט על מנת שתיהיה בחירה אך בעצם המטרה היא לנצח אותו ולהתגבר עליו כדי לגלות מלכות ה' בשלימות כפי שהוא מכנה את הנהגת היחוד.
אין לרע כוח עצמאי אלא הוא יונק בעקיפין מכוחו של ה' על ידי כך שבני אדם בוחרים לעשות רע והם הרי תמפרנסים מכוחו של הקב"ה שממשיך לקיימם מתוך ציפיה שישובו בתשובה.
אין לרע קיום עצמאי כלל לכל היותר זה רק נראה על פני השטח שהקב"ה מצמצם מלכותו ומראה כאילו יש בידו הכוח אך עלינו לבחור בטוב ובכך לעמוד בנסיון.
אם יש לך את המקום המדויק בו המפט שציטטת כתוב אתיחב אליו.
כל טוב,
משה כהן.