די לצנזורה

צנזורה לטובת הציבור - עד כמה היא מושפעת משיקולים שונים והאם היא תמיד מוצדקת

חדשות כיפה סער דיין / מעריב חשוון תשנ 12/12/02 00:00 ז בטבת התשסג

המהומה שהתחוללה ערב פתיחת התערוכה של רועי רוזן "חיה ומות כאווה בראון" מצטרפת לשרשרת נסיונות לצנזר אמנות שהיו בשנה האחרונה. הנושאים הגורמים לשערוריות קשורים בדרך כלל לשואה, למין ולדת.
סגן ראש עיריית ירושלים שמואל שקדי איים שלשום שיעכב את כל ההקצבות בסך כ - 4 מליון ש"ח שיועדו למוזיאון ישראל, בגלל הצגת תערוכתו של רועי רוזן, הנקראת "חיה ומות כאווה בראון". לדברי שקדי, התערוכה מציגה את השואה באור חיובי.
בתערוכה מוצגים 60 ציורים שבהם מככבות דמויות ידועות מספרות הילדים הגרמנית, שבהם שתולים מוטיבים נאציים, כמו צלבי קרס ושפמו של היטלר. כן מצורף לתערוכה טקסט שבו מזמין האמן את הקהל להיכנס לדמותה של אווה בראון, פילגשו של היטלר ולחוות דרכה את שעותיו האחרונות של הזוג בבונקר.
"לא יעלה על הדעת שמוזיאון ממלכתי, הנהנה מכספי תמיכה של עיריית ירושלים, יציג את השואה באור ציני והומורסטי ויראה את הרגשות וההומניות בנאציזם", קבע סגן ראש העיר. אבל מוזיאון ישראל דחה את הטענות והתערוכה נפתחה אתמול כמתוכנן.
בתגובה לאירוע אמר האמן רועי רוזן : "זהו מעשה נבלה ציני ופולטי של אדם המנסה לעשות כותרות על הגב של נושא עדין ומורכב כמו יצוג השואה. כשמישהו מנסה לסתום את הפה לעשייה אומנותית, שאותה אפילו לא טרח לראות, הוא יוצר אווירה של אלימות וטרור תרבותיים שהיה רצוי להיזהר בהם. אני בטוח שמי שיבקר בתערוכה יבין שעל אף שהיא קשה ומעוררת פולמוס אין בה בשום צורה יחס ציני לשואה או יחס אוהד לנאציזים".

המהומה שהתחוללה ערב פתיחת התערוכה של רוזן מצטרפת לשרשרת נסיונות לצנזר אומנות בשנה האחרונה.
המקרה הראשון והבולט של השנה היה צינזור הצילום "תפילין" של מיכה קירשנר מתערוכת "פוטו יונה" שאצרו מנהל מוזיאון רמת גן מאיר אהרונסון והמשורר רוני סומק. את תפקיד הצנזור הראשי בפרשה, הפעם מטעמי פגיעה ברגשות הדתיים, מילא ראש עיריית רמת גן צבי בר שנפגע, לדבריו, מן הצילום שבו נראית המשוררת יונה וולך ולצדה גבר ערום עם תפילין, ודרש להסירו ולהוציאו מן התערוכה. בתגובה הורידו כל צלמי "פוטו יונה" את עבודותיהם מן התערוכה.
חודשיים לאחר אותו מקרה, הציג האמן תמיר להב רדלמסר במוזיאון רמת גן צילומי ערום גברי, שכללו גם צילומי גברים מתנשקים. מפקחת "סל התרבות" מטעם משרד החינוך והתרבות שביקרה בתערוכה החליטה שיש להגביל את הגישה לצילומי "התועבה", והתנתה הבאת תלמידים למוזיאון בכך שלא ייחשפו לצילומים. ההוראה בוטלה רק לאחר שמנהל המוזיאון קיבל מן האמן מכתב חריף בנושא.
מהומה גדולה עוררה תערוכתו של רם קציר במוזיאון ישראל, בינואר השנה. קציר הציג מיצב שנקרא "בתוך הקו" ושטיפל בנושא השואה. הקהל שביקר בתערוכה הוזמן לצבוע חוברות לילדים שהכין קציר. בתום העיסוק התמים לכאורה התגלה לצובעים שהציורים הועתקו מקטעי צילומים שבהם מופיעים היטלר, גלבס וחיילים נאצים. בפתיחת התערוכה מחו ניצולי השואה והפגינו בכניסת המוזיאון בדרישה שלא להציגה. חברי ועדת החינוך של הכנסת שהגיעו למקום דרשו ממנהל המוזיאון להבליט את העובדה שמדובר בתערוכה קשה שלא מיועדת לילדים.


Notice: Undefined variable: tmpUrl in /srv/sites/kipa.co.il/public_html/incFiles2021/footer.php on line 368

Notice: Undefined variable: tmpUrl in /srv/sites/kipa.co.il/public_html/incFiles2021/footer.php on line 368