חילול שבת בצהל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/10/02 23:22 יג בחשון התשסג

שאלה

כבוד הרב.

אולי אתה, כרב שאינו חושש להביע דעתו,תוכל לומר משהו בנושא חילול השבת שהיה היום בצהל.

דבר זה אינו חדש לכשלעצמו ואני יכול להביא כאן עשרות דוגמאות.

בכל פעם כאשר אני קצין תורן מוטל עלי להתעסק כל השבת במניעת חילולה באמתלות של פעילות מבצעית.

אולי באמת צודקים החרדים בהתנגדותם לשירות?...

אנא הרב אמור דעתך כהרגלך ללא מורא.

תשובה

בס"ד

מה יש כאן לחשוש?
כל אחד יודע שאסור לחלל שבת גם בצהל. רק אם זו רק פעילות מבצעית אמיתית שמונעת הרג בני אדם - מותרת ומצוה!!
אבל סתפ פעילות - אפילו פעילות של אימונים - אסורה בשבת וכל שכן לפנות מתנחלים אסורה בשבת. וספק אם מותר ביום חול.

לא רק הפינוי עצמו אסור גם לעשות הכנות לשם כך
אסור בשבת.
אסור בשבת לעשות עבודה משרדית לשם כך.
אסור בשבת להסיע חיילים לשם כך.

למה כתבתי כי ספק גדול אם זה מותר ביום חול?

כי מי שאומר שארץ ישראל לא שייכת לעם ישראל - הוא חולק על דברי הקב"ה שאמר לאברהם אבינו "לזרעך אתן את הארץ הזו". כפירה בזכותינו על ארץ ישראל - זה כפירה של ממש בדברי אלוקים חיים.

מה שהתירו לחיילים דתיים וחילונים להיות שותפים בפינוי מתנחלים ביום חול - זה על מנת שלא להרבות שנאת חינם שלא נהיה ח"ו כשני עמים.

אבל עצם הפינוי הוא כל כך חמור - הרבה יותר מחילול שבת!!!

הוכחה!!
מותר לחלל שבת על מנת להגן על ארץ ישראל. שהרי אם יבואו נכרים לכבוש חלק מארץ ישראל בשבת - מותר ומצוה לחלל שבת על מנת להבריחם.
פשוט!!

כיבוש יריחו - היה על ידי יהושע ביום שבת!! וזה היה על פי ציווי ישיר של אלוקים.

מכאן תלמד כי מה שעשו המתנחלים שהגנו על נחלותיהם וירו בשבת על גנבים ערבים שבו לקטוף זיתים - כהוגן עשו. שהרי זו הלכה פסוקה בשו"ע אורח חיים (סימן שכט סימן ו)

"עכו"ם שצרו על עיירות ישראל - אם באו על עסקי ממון אין מחללין עליהם את השבת. באו על עסקי נפשות - ואפילו סתם, יוצאים עליהם בכלי זיין ומחללין עליהם את השבת. ובעיר הסמוכה לספר - אפילו לא באו אלא על עסקי תבן וקש מחללין עליהם את השבת:
הגה ואפילו לא באו עדיין אלא רוצים לבא (א"ז):
(ז) יש מי שאומר שבזמן הזה אפילו באו על עסקי ממון מחללין שאם לא יניחנו ישראל לשלול ולבוז ממונו - יהרגנו והוי עסקי נפשות.
ומכל מקום - הכל לפי הענין.

-------
היום נעשה זילותא למושג "פיקוח נפש".
לפני איזה זמן ביקש ממני יהודי חשוב מאוד. אחד מבעלי המשחטות המפורסמות בצפון. ביקש להתיר לשחוט ביום שישי עד שעה מאוחרת על אף החשש לחילול שבת מצד העובדים. כל זה בתואנה של "פיקוח נפש" של העופות. שאם הם לא ישחטו ביום שישי אלא ביום ראשון - עלולים חלק מהם למות במהלך השבת וזה כידוע "פיקוח נפש" הדוחה שבת.