מותר לבנות את מנורת בית המקדש ? והאם מותר לתרום איברים ?

חדשות כיפה הרב דוד לוי 22/04/20 10:14 כח בניסן התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב ותודה מראש על התשובה !

השאלה הראשנה שלי זה האם מותר לבנות מנורה כמו שהייתה בבית מקדש כיום בבית כנסת ?

ושאלה שנייה זה האם מותר לתרום איברים ?

אשמח אם תוכל לענות לשאלות אלו בהקדם האפשרי למייל שלי -

shaniashraf10@gmaul.com

תשובה

שלום לך,

1. יש איסור לבנות מנורה כמו שהיתה בבית המקדש לא בבית כנסת ולא בכל דבר.

לגבי המנורה בגן הכנסת שגויים תרמו אותה למדינת ישראל. מדינת ישראל שאלה את הרב הראשי האם מותר לקבל תרומה כזו. ובתשובה ארוכה הוא התיר בעיקר בגלל הבדלים בין המנורה הזו למנורה בבית המקדש.

משתדלים לא לעשות היום כלל מנורה של שבעה קנים. {יש דעה שבגלל זה חג החנוכה 8 ימים שהרי הנס היה רק 7 ימים אבל חששו שאנשים יעברו על איסור זה ויעשו מנורת 7 קנים.

2. בענין תרומת אברים יש להבחין בכמה מצבים:

א. תרומה מחיים - זו מצווה גדולה. בד"כ מדובר בעור או בכליה.

ב. תרומת איברים מן המת שעות אחדות לאחר מיתתו - זו מצווה גדולה לכל הדעות. בד"כ מדובר בעור או בקרנית (שמצילה אנשים מעיוורון.

ג. תרומת איברים מאדם מת שמחובר למכונת הנשמה.

אם האדם אכן מת גם לפי ההלכה זה מצווה גדולה של הצלת חיים.

ע"פ ההלכה כפי שביררה וחקרה מועצת הרבנות הראשית לישראל לפני כ 30 שנה, בראשות הרב אברהם שפירא זצ"ל והרב מרדכי אליהו זצ"ל ועוד רבים אחרים - מות גזע המוח הוא מוות מוחלט.

לפי ההנחיות שהם קבעו צריך רב שמבין בנושא לוודא קביעה זו ביחד עם הרופאים. (כל למדתי וכך עשיתי בהוראת רבותי, גדולי ישראל ורבים אחרים). היה תלמיד חכם גדול, זצ"ל,שחלק על קביעה זו, ונימוקיו אינם מובנים.

מצב זה הוא נדיר (כ 200 בכל שנה בכל מדינת ישראל) שכן זה חל על אדם שהיה בריא, נפצע בפתאומיות אנושות, חיברו אותו למכונת הנשמה ולמרות זאת גזע המוח שלו מת.

ב

בברכה ותזכה למצוות ולאריכות ימים דוד לוי