חוק ישראל היום אושר בקריאה טרומית: רוב חברי הבית היהודי התנגדו

43 חברי כנסת תמכו ו-23 התנגדו לחוק שנועד לאסור חלוקת עיתון יומי חינם. רוב חברי הבית היהודי התנגדו, בנט, אריאל, שקד ובן דהן נעדרו מההצבעה וקוזזו

חדשות כיפה חנן גרינווד, כיפה 12/11/14 12:58 יט בחשון התשעה

43 חברי כנסת הצביעו בקריאה הטרומית בעד חוק 'ישראל היום' שנועד לאסור חלוקת עיתון יומי חינם ו-23 התנגדו להצעת החוק. החוק, שעבר חרף התנגדותו הנחרצת של ראש הממשלה, הנחשב למקורבו של בעלי העיתון שלדון אדלסון, מבקש לאסור חלוקת עיתון יומי חינם מכיוון על מנת "לקדם ולחזק את העיתונות הכתובה בישראל, ולהבטיח תנאים שוויוניים לתחרות אמיתית והוגנת בין העיתונים".

בהצבעה כאמור השתתפו 43 חברי כנסת שהצביעו בעד החוק, 23 שהצביעו נגד, 9 נמנעים ו-9 נוספים שכלל לא הצביעו. יו"ר הבית היהודי השר נפתלי בנט, השר אורי אריאל, סגן השר אלי בן דהן וח"כ איילת שקד נעדרו מההצבעה. על החוק כזכור חתומה בין היתר ח"כ איילת שקד. הארבעה קוזזו עם חברי אופוזיציה.

יתר חברי הבית היהודי התנגדו בחריפות לחוק אשר מטרתו בפועל לעצור את ישראל היום מהמשך חלוקה בחינם. חבר הכנסת מוטי יוגב כינה את העברת החוק 'יום שחור לדמוקרטיה הישראלית. "העברת החוק נגד ישראל היום הוא בושה לדמוקרטיה הישראלית. צר לי, ואני מתבייש בכך שיש חברים בסיעת הבית היהודי שחתומים על חוק זה. אני מקווה שבהמשך החקיקה, חוק זה יפול ולא נפגע בחופש הביטוי בישראל. לפי כללים אלו מזמן כבר היה צריך לסגור את עיתון "הארץ" ועיתון "ידיעות אחרונות". עיתון סוגרים רק אם הוא פוגע בצורה בוטה בביטחון המדינה או דברים חמורים דומים. זהו יום שחור לדמוקרטיה".

חבר הכנסת יוני שטבון, ממתנגדי החוק, אמר על תומכי החוק: "בושה!". מוקדם יותר השבוע אמר שטבון כי "זהו חוק נטול בשורה מוסרית, חברתית או כלכלית. איזו בשורה נושא החוק הזה?", תהה שטבון, "סתימת פיות והתערבות גסה בחופש הביטוי בישראל, זו בשורה מוסרית? שבירת מטה לחמן של אלפיים משפחות מפוטרי ישראל היום, זו בשורה חברתית? סירוס תחרות וחזרה לימי המונופול בשוק העיתונות המודפסת, זו בשורה כלכלית?".

על פי הצעת החוק אדם לא יוציא לאור ולא יהיה אחראי להפצה של עיתון יומי בעל תפוצה רחבה בחינם, לתקופה העולה על שישה חודשים מיום תחילת הפצתו. "אנו נמצאים במצב שבו העיתונות הכתובה מצויה במשבר עמוק שרק הולך ומחריף, ומרבית העיתונים קורסים כלכלית", כתבו חברי הכנסת שיזמו את הצעת החוק. "חוסר היכולת להתחרות באופן אמיתי והוגן בשוק, על בסיס יתרונות יחסיים של מצוינות, נובע מהעובדה שחלק מהעיתונים מחולקים היום בחינם. בכך הם מונעים תחרות גם על המחיר, המהווה מרכיב חשוב ביכולתו של עיתון לשרוד כלכלית, מרסקים את התחרות ההוגנת ואינם מאפשרים לשוק להתאושש".