מלכי הכיתה

כאריזמה היא חסרת משמעות כשלעצמה. יש לדעת לנצל אותה כראוי

חדשות כיפה תיובתא 27/11/03 00:00 ב בכסלו התשסד

למוטי (שם בדוי) יש תכונה אחת מאוד בולטת – תמיד מתגודדים סביבו. בכל מסיבה, טיול, פגישת מחזור או סתם הפסקה – הוא נמצא במרכז. יש כאלה שאף אחד לא מסתכל לכיוון שלהם, אבל סביבו יש תמיד אנשים. איכשהו, כולם נמשכים אליו כמו פרפרים למנורה או זבובים לאוכל.

בכיתות הנמוכות יותר קראנו לזה "מלך הכיתה", אבל בעצם התכוונו לתכונה הידועה בפי העם בכינוי "כאריזמה". לצער הלב, אין דרך טובה יותר להגדיר את התכונה הזו, מאשר התיאור דלעיל. מישהו כאריזמטי הוא כזה, שמשום-מה אנשים נמשכים אליו.

קשה לאנשים להסביר למה הם מסתובבים דוקא סביב פלוני. לפעמים מישהו רוצה בקרבתו של בחור כאריזמטי, למרות שהוא מתנהג אליו מאוד לא יפה. כאריזמה היא כמו קסם, כוח-משיכה מוזר שאין לו סיבה ברורה. אין לזה שום קשר לחכמה, כוח או יופי. כאריזמה היא תכונה בפני-עצמה, שאיננה צריכה שום תוספות.

כאריזמה קשורה לבטחון עצמי; אין אדם כאריזמטי שאין לו בטחון עצמי. אבל בכל-זאת, להיפך זה לא תמיד עובד; לא כל אדם בעל בטחון עצמי הוא כאריזמטי.

כמעט בלתי אפשרי לשים את האצבע על מה שהופך אדם לכאריזמטי – כי זה לא רק מבט החלטי ודיבור רהוט – ואפילו במילון ההגדרה היא מעורפלת.

יש כאריזמטים שהם סתם בלונים. יכול להיות ויכוח באיזה נושא שהוא, ואיכשהו, בסופו של דבר, הדעה שתתקבל היא דעתו של "מלך הכיתה". דעתו עלולה להיות שטות גמורה, ואולי דעתם של אחרים היו הגיוניות פי מאה – אבל כל זה לא משנה.

פוליטיקאים הם דוגמא טובה. הם יכולים להישמע מאוד משכנעים, אבל אם לוקחים פעם את "נאום ראש הממשלה" או איזה ח"כ, מתמצתים אותו ומנסים לגלות מה הוא בעצם אמר, מתברר שלא רק שלא היה שום חידוש, אלא שזה פשוט גיבוב שטויות חלולות. מי שיש לו ראש על הכתפיים, לא מתרשם מכאריזמה נטו.

ומה עם מוטי? נושיב אותו בפינה שישתוק בכל הויכוחים הכיתתיים? לא בהכרח. מי שיודע שהוא כאריזמטי, צריך לדעת להשתמש נכון בתכונה הזו – כמו בידע כללי או בכוח פיזי. צריך לזכור שלכאריזמה עצמה אין תוכן, ולכן היא רק אמצעי.

בחור כאריזמטי מרגיש לפעמים שאם הוא רק רוצה, הוא יכול לשכנע את כל הנוכחים לעשות או לחשוב משהו; אבל לפני שהוא מתחיל כדאי לו לזכור שני דברים: א. שזה לא תמיד הגון לגרום לחבר לעשות משהו, רק בגלל כאריזמה. ב. שיש דברים שלא צריך לעשות.

נכון שיש המון עוצמה בכשרון לשלוט בהחלטה של אחרים, אבל דוקא לכן צריך להיזהר כשמשתמשים בו. הכאריזמה צריכה להיות בעיקר כלי לכשרונות אחרים כמו הגיון, מוסר ורגש חיובי.


Notice: Undefined variable: tmpUrl in /srv/sites/kipa.co.il/public_html/incFiles2021/footer.php on line 368

Notice: Undefined variable: tmpUrl in /srv/sites/kipa.co.il/public_html/incFiles2021/footer.php on line 368