3 תחליפים בריאים לממתקים בפורים

רגע לפני פורים, ולפני משלוחי הממתקים איש לרעהו, זה הזמן לברר הכל על הסוכריות. ולהכיר כמה הצעות בריאות יותר, שהן לא פחות טעימות

חדשות כיפה שרה בר אשר 09/03/20 15:21 יג באדר התשפ

3 תחליפים בריאים לממתקים בפורים
ממתקים, צילום: shutterstock

בעת העתיקה הכינו סוכריות מדבש, מפירות ומפרחים (כן, כן). מתברר שבימי הביניים רק העשירים ביותר יכלו להרשות לעצמם לאכול סוכריות. באותה עת הסוכריות שימשו כתרופה לכאבי בטן ולכאבי גרון. בימים ההם, הסוכריות הכילו תבלינים כמו ציפורן, ג'ינג'ר, אניס וגרגירי ערער. או שהן הכילו שקדים, או צנוברים שהוטבלו בסוכר מומס. 

בנרתיק של הטלית - כשהטלית יוצאת מנרתיקה לטובת עשרות הסוכריות שנזרקו בבית הכנסת ועוד כמה סוכריות מדוד הסוכריות, אתם בבעיה. כי אם הילדים שלכם יאכלו את הכל, גם אם זה ייקח להם שבוע, הם יחלישו את מערכת החיסון ואת מערכת העיכול שלהם, ולא רק את השיניים. אם הם ימכרו אותם לטובת מעשי חסד, הם יחלישו את אלה שקנו מהם. אם הם יתנו אותם לילדים שמאושפזים בבית חולים, הם יחלישו את הילדים החולים. ואם הם יזרקו אותם לפח, הם יזהמו את הסביבה. בעיה!     
 

בחוג התורני או באמירת תהילים - מוזר שבכל החוגים לא מקבלים ממתקים ורק כשלומדים תורה, יוצאים עם "צ'ופר". זה נראה כאילו שהתורה לא מספיק מתוקה. מוזר!

על עוגת יום הולדת - נכון שהכי כיף זה עוגה מקושטת. אבל למה לאכול את הקישוטים, כשאפשר לקשט את העוגה בקישוטים צבעוניים מפלסטיק? כמו למשל קישוטי כדורגל, או קישוטי בלונים. תחשבו על זה! 

רשימת הרכיבים שעל גבי הסוכריות - סוכר, סירופ גלוקוז, מלטודקסטרין, חומצת לימון, עמילן, חומרי טעם וריח, חומרים מקרישים (E 414, E 418 ), מייצבים (E 1404), חומר מתחלב (E 473), חומרי הזגה (E 901, E905), חומרי הלחה, מווסתי חומציות ( ,E 293   E 330) וצבעי מאכל. אוי!! 
 

סוכריות עם ויטמינים ומינרלים - אמורות לחזק אותנו. אבל הן מכילות גם סוכר שמחליש את מערכת החיסון. 

סוכריה ללא סוכר - מכילה כתשע קלוריות שמקורן בממתיקים בשם איזומלט וסוכרלוז, שהם רב כהלים. אה, לא הבנתם מה כתוב כאן? גם הגוף שלכם לא הבין. 

הנה כמה מתכונים לתחליפים בריאים:

 

1. סוכריות אבטיח

החומרים:

250 גרם אבטיח (רק החלק האדום)
2 כפות מיץ לימון טרי
3 כפות אבקת סוכר
3 שקיות ג'לטין

אופן ההכנה:

מרסקים את האבטיח בבלנדר, מסננים ומודדים כוס מיץ אבטיח. 
מניחים את כל החומרים בתוך סיר קטן. 
מבשלים על גבי להבה נמוכה למשך כשלוש דקות, עד שהג'לטין נמס. 
מעבירים את התערובת לתבנית פיירקס, ומשטחים לגובה נמוך. 
מכניסים למקרר למשך כשעתיים (אפשר יותר). 
יוצרים סוכריות קטנות בעזרת חותכני עוגיות או בעזרת סכין. 

 


 

2. קליפות תפוזים מסוכרות

החומרים:

10 תפוזים עם קליפה עבה 
3 כוסות סוכר חום בהיר (דמררה)
1 כפית תמצית וניל טבעית
300 מ"ל מים
1 מקל קינמון

אופן ההכנה: 

קולפים את התפוזים וחותכים את הקליפה לרצועות דקות. 
מניחים את הקליפות בתוך סיר, ממלאים, מכסים אותן במים, ומרתיחים למשך 15 דקות. 
מסננים את המים, מכסים את הקליפות במים קרים, מניחים צלחת על גבי הקליפות (כדי שהן לא יצופו), ומכניסים למקרר למשך שעתיים. 
מניחים בסיר את יתר החומרים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומוסיפים את הקליפות המסוננות. 
מבשלים על להבה נמוכה למשך חצי שעה עד הקליפות מתחילות להיות שקופות. 
מחממים תנור אפייה לחום של 140 מעלות. 
מרפדים את תבנית האפייה בנייר אפייה חום (אקולוגי), מניחים את הקליפות ואופים במשך 45 עד 60 דקות. 
מידי פעם מערבבים את הקליפות. 
מוציאים מהתנור, מכסים ומשאירים לייבוש עד למחרת. 

קליפות תפוזים מסוכרות

קליפות תפוזים מסוכרותצילום: shutterstock


 

3. ג'לי טבעי

החומרים:

480 מ"ל (2 כוסות) מיץ טבעי
40 גרם (2 כפות גדושות) סוכר חום בהיר (דמררה)
8 גרם (2 כפיות) אבקת ג'לטין  
 
אופן ההכנה: 

סוחטים פרי טרי (תפוחים/ תפוזים/ קלמנטינות/ רימונים/ פרי אחר), או שמשתמשים במיץ קנוי מפירות סחוטים טבעי. מערבבים 1/4 כוס מיץ ואבקת ג'לטין בקערה וממתינים עשר דקות.

יוצקים את שאר המיץ לתוך סיר קטן, מוסיפים סוכר ומבשלים על גבי להבה בינונית, תוך כדי בחישה, עד שהסוכר נמס. מביאים לתחילת רתיחה ומסירים מיד מהלהבה. 

יוצקים את המיץ המורתח על תערובת הג'לטין ומערבבים היטב בתוך קערת זכוכית. 
מסננים את הנוזל, יוצקים לתוך קעריות אישיות מזכוכית, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך ארבע שעות. 

ג

ג'לי טבעיצילום: shutterstock

 

 

שרה בר אשר - נטורופתית, מרצה בנושאי תזונה, תוספי תזונה ותעשיית המזון. Barasher@zahav.net.il

 

לטורים קודמים