כוכבי הסידן

פטרוזיליה, תאנים, כרוב ואפילו סלרי. הסידן מתחבא במקומות בהם לא ציפיתם לו. שרה בר אשר עם הרשימה המלאה

חדשות כיפה שרה בר אשר 27/08/13 11:04 כא באלול התשעג

כוכבי הסידן
שרה בר אשר, צילום: שרה בר אשר

בפעם הקודמת הצגתי את ששת הגדולים שמתקשטים בשפע של סידן. הפעם אני מציגה שישייה נוספת. יש כאן פחות סידן, אך עדיין מגיע להם מקום של כבוד ברשימת הגדולים:

תאנים מיובשות (דבלים):

מספקות 225 מ"ג סידן. אנחנו פוגשים את התאנים בעיקר בט"ו בשבט ואח"כ, די שוכחים אותם. משום מה הפרי הארץ ישראלי הזה, עדיין לא התאזרח במטבח שלנו. אז הנה כמה סיבות מדוע לשלבו: חוץ מסידן התאנים מספקות פחמימות, סיבים תזונתיים שמסייעים בחילוף החומרים במערכת העיכול. וכן, ברזל אשלגן, מגנזיום ועוד.

פטרוזיליה:

מספקת 205 מ"ג סידן. בנוסף היא תורמת ויטמין A, ויטמיני B, ויטמין C, E, K וכן ברזל, מנגן, אשלגן, אבץ, סיבים תזונתיים וכלורופיל. הפטרוזיליה ידועה בתכונתה המשתנת. לכן היא טובה במצב של יתר לחץ דם או במצב של צבירת נוזלים. כדאי להוסיף את הפטרוזיליה בסוף הבישול כדי לשמור על צבעה הירוק. ניתן כמובן לשלבה בהמון מאכלים כגון בקציצות, פשטידות סלטים ועוד. כיוון שהיא עשירה בוויטמין K היא לא מומלצת לאנשים שנוטלים קומדין .

גבינת טופו:

מספקת 205 מ"ג סידן. בנוסף היא תורמת פיטוסטרולים שמאזנים את רמות הכולסטרול ופיטואסטרוגנים שמאזנים את רמות האסטרוגן. היא לא מכילה פחמימות . אך מכילה סיבים תזונתיים שמאזנים את משק הסוכר והשומן. שימו לב שגבינת הסויה לא תכיל יותר מ5% שומן. ניתן להכין גבינה כזאת בקלות בבית מקוביית טופו (רך) מעוכה עם תבלינים.

כרוב מבושל:

מספק 200 מ"ג סידן. הכרוב שייך למשפחת הירקות המצליבים. ולכן הוא לא מתאים לאנשים שסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס. אם כי בישול מנטרל את ההשפעה המזיקה של המצליבים על פעילות התירואיד (בלוטת התריס). הכרוב ידוע גם כגורם לגאזים. ולכן מומלץ לבשל אותו עם זרעי קימל או זרעי שומר.

אמרנט:

מספק 200 מ"ג סידן. הגרגרים הקטנים עשירים בסידן, ברזל, נחושת, מגנזיום ובוויטמינים A ו- C. לאמרנט גם תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים (פי שלושה מאשר בחיטה) והוא מכיל פי שניים יותר סידן מאשר חלב. הוא עשיר מאוד בחלבון - אפילו יותר מקטניות, מכיל פי 4 יותר ברזל מאשר אורז מלא .

גבעול כרפס (סלרי):

מספק 165 מ"ג סידן. הוא תורם 8 קלוריות ו- 210 מ"ג של אשלגן. מדובר בירק קשה ולכן כשרעבים אפשר לכרסם סלרי. הוא מתעכל לאט, יחסית לירקות רכים. ולכן הוא נותן תחושה של שובע. ניתן לשלבו בתבשילי דגים, פשטידות, סלטים ועוד.

תתחילו לשקשק!

להלן המלצה לשני שייקים שהרכבתי. השייקים מיועדים למי שזקוק לתוספת סידן אך אינו מעוניין או אינו יכול ליטול תוסף תזונה של סידן:

שייק סידן מתוק:

(הכמויות שבסוגריים מציינות את כמות הסידן)

החומרים:

2 כוסות חלב סויה (480 מ"ג)

2 כפות אבקת חרובים (120 מ"ג)

4 תאנים מיובשות ( 100 מ"ג )

200 גרם שקדים טחונים (510 מ"ג)

אופן ההכנה:

טוחנים הכול במעבד מזון.

סה"כ - 1210 מ"ג סידן.

שייק סידן מתובל:

החומרים:

2 כוסות חלב סויה (480 מ"ג)

כף אבקת מורינגה מיובשת (300 מ"ג)

100 גרם פטרוזיליה (205 מ"ג)

כף אצות ים (109 מ"ג)

כף זרעי פרג טריים וטחונים (150 מ"ג)

5 גזרים (בשביל הטעם)

אופן ההכנה:

טוחנים הכול במעבד מזון.

סה"כ - 1,244 מ"ג סידן.

הכותבת הינה נטורופתית, מייסדת וראש בית הספר "בריאה" במכללת "אורות ישראל", קמפוס אלקנה.