הדלקת נרות שבת על ידי גוי לנכה

חדשות כיפה רבני כושרות 26/01/24 15:43 טז בשבט התשפד

שאלה

האם אפשרי לנכה שלא משתמש בידיים לברך על נרות שבת וגוי ידליק בעבורו?

תשובה

שלום וברכה

המשנה ברורה (רסג, כא) התייחס להצעה להדליק נרות על ידי גוי וכתב: "הא אין שליחות לאינו יהודיף וא"כ היא אינה מדלקת ואיך תברך?".

אמנם שלחן ערוך הרב (רסג, יא) כתב שבדיעבד כשיש צער בכך, יש להתיר להדליק על ידי גוי, והמשתמש יסתיר פניו או יעצום עיניו קודם הברכה כדי שיהיה 'עובר לעשייתן'.

במקרה המתואר, אם הנכה מעוניין לברך בעצמו, ויש במניעת הדבר צער - ידליק כך על ידי גוי. ואולם אם יש דרך כלשהי שהנכה ידליק אור חשמל, מוטב שלאחר הדלקת הגוי ידליק בעצמו את אור החשמל, יברך ויכוון על שניהם.

בברכה

יצחק דביר