מאיפה הביאו את התנך

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 13/12/23 09:40 א בטבת התשפד

שאלה

אני יודעת שזה ממעמד הר סיני

אבל איך מהימים של משה רבנו ואברהם אבינו שמרו את הספר שכתוב בו

עד לימינו שלומדים מחומש בשיעור נביא ותורה

משהו פה נראה לי לא הגיוני

תשובה

חמישה חומשי תורה הוכתבו למשה רבנו ע"י הקב"ה (נחלקו אם בבת אחת בסוף 40 שנות המדבר לפני מות משה, או שכל פעםהוכתב לו חלק אחד ובסוף 40 שנה משה כרך הכל יחד).

זה ספר התורה הראשון ומאז הוא היה מעותק לספרים נוספים. בהעתקות נפלו מדי פעם טעויות קטנות כמו בסוגיה בירושלמי שמתארת 3 ספרים שנמאצו בעזרה והיו בינהם הבדלים קטנים. מתחילת בית שני תפוצת הספרים התרחבה כי אנשי כנסת הגדולה תיקנו לקרוא בתורה בכל שבת וכל שני וחמישי בכל מקום.

עד היום יש הבדלים זעירים בין ספר תורה תימני לספר תורה אשכנזי וספרדי.

שאר ספרי התנך לא ניתנו למשה אלא נכתבו ע"י נביאים שונים ונחתמו בצורתם הנוכחית בימי אנשי כנסצת הגדולהץ גם אותם העבירו בכתבי יד , עד המאה ה16 שבו הומצא הדפוס ומאז גם מדפיסים את חמשיה חומשי תורה ודאר ספרי הנ"ך