פקודה הנוגדת את ההלכה

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 23/03/23 14:49 א בניסן התשפג

שאלה

שלום הרב

אם מפקד נותן פקודה לחייל שעשייתה תגרום לעבור על ציווי דאורייתא האם החייל רשאי/חייב לסרב? (לא פקודה כמו לפנות יישוב אלא פקודה כמו להרים מטבע סתם בשבת וכדומה)

בנוסף אני יודע שאם לא אהיה שבת עם הוריי הם יצטערו מאוד מאי הנוכחות שלי (לא רק יתגעגעו אלא גם צער) אני יודע שהם יהיו לבד בשולחן עם אחי הנכה שמשחק בצד וזה יגרום להם צער שאיני יהיה שם (ראיתי כבר את אבי בוכה כשבא יום שישי אחד לישיבתי בשביל לבקש שאבוא איתו לבית לשבת) אם מפקד אומר לי שאני נשאר שבת האם אני רשאי/חייב לסרב? (לכאורה כן כי כיבוד אב ואם זאת מצווה דאורייתא ואני לא אנוס)

תשובה

1.לא צריך לסרב פקודה, צריך לומר האסור לי לעשות זאת, הוא יוכל לפנות לרב הצבאי כדי לקבל הבהרות.

2. כשאדם הולך לצבא ולמלחמה הוא צריך להסיר מעצמו את כל המחשבות על הבית כי אחרת הוא לא יוכל להלחם כראוי. ובודאי לא להעלות מחשבות מצערות על מה שקורה בבית, ובודאי לא להפוך את הסרבנות לדגל.