תנאים וברכת הטוב והמטיב על יין

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 10/09/13 16:00 ו בתשרי התשעד

שאלה

מהם התנאים לברכת הטוב והמטיב על יין?

(זכור לי שהם מופיעים ב"ספר הלכה" של הרב אליהו אך אין ברשותי את הספר)

תשובה

בס"ד

שלום רב.

ישנם 8 תנאים לברכת הטוב והמטיב:

1. רק בתוך הסעודה.

2. שתה מתחילה יין ובירך הגפן.

3. נשאר מן היין שבירך עליו הגפן.

4. לא נמלך לא לשתות.

5. שתה מהראשון רביעית, וחושב גם לשתות רביעית מהחדש.

6. מחמירים שהיין החדש יהיה משובח יותר.

7. צריך שהיין החדר לא היה על השולחן בעת שבירך הגפן (הטוב ביותר הוא שיובא מבחוץ באמצע הסעודה)

8. בעל הבית מברך הטוב והמטיב, ואחר כך נותן למסובים כוס מהיין החדש ומקנה להם במתנה, או שמעמיד על השולחן את הבקבוק ואומר זה במתנה לכ מי שלוקח.

(עיין לכל הנ"ל בנושאי כליו של השולחן ערוך באורח חיים סימנים קעד'-קעה', ובהערות מרן הראשון לציון הרב מדכי אליהו זיע"א לספר "וזאת הברכה" עמוד 361 (במהדורת תשס"ב)).

בברכה