כל המלמד את בן חברו תורה..כאילו ילדו

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 01/10/13 05:48 כז בתשרי התשעד

שאלה

בס"ד

לרב שלום,

1.מה פירוש המשפט "כל המלמד את בן חברו תורה מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו?

2.מדוע כתוב כל המלמד את בן חברו תרה מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו?

3.רב המלמד את תלמידו תורה ,האם יכול להרגיש בגלל לימוד התורה שמלמד, כאילו תלמידו הוא בנו?

4.למה כתוב כל המלמד את בן חברו תורה נחשב לו כאילו ילדו ,למה המשפט מדגיש בן חברו ולא משתמש בביטוי כל אדם?

תשובה

שלום וברכה,
לגבי שאלותיך:
1. מה פירוש המשפט "כל המלמד את בן חברו תורה מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו"?
2.מדוע כתוב כל המלמד את בן חברו תרה מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו?

חז"ל דרשו זאת בפסיקתא זוטרתא - פרשת במדבר דף פג עמוד א, וכעין זה מופיע בגמרא מסכת סנהדרין דף יט עמוד ב:
"ואלה שמות בני אהרן. פתח במשה ובאהרן ומפרש שמות בני אהרן מיכן אמר רבי שמואל בר נחמני כל המלמד את בן חבירו תורה כאילו הוא ילדו".

ונראה שהכוונה היא שכשיהודי מלמד תורה יהודי אחר, הוא משפיע עליו שפע רוחני, ומעניק לו התגדלות רוחנית. דבר זה מהווה העצמה ובנייה של התלמיד שנחשבת בעלת ערך כאילו הוליד אותו לעולם. שהרי מטרת בואנו לעולם היא לקיים את דבר ה´, ודרך לימוד התורה אנו עושים את רצון ה´, ולכן זה נחשב כאילו שהולידו.

אולי ניתן להוסיף, שהמלמד את יהודי תורה, מולידו לחיי העולם הבא, שבכך גורם לו שיזכה לשכר בעולם הבא, וזו ממש כמו לידה.

3.רב המלמד את תלמידו תורה,האם יכול להרגיש בגלל לימוד התורה שמלמד, כאילו תלמידו הוא בנו?

התשובה לשאלה זו מורכבת. מבחינות מסוימות הרב צריך להרגיש אחריות ומחויבות כלפי תלמידיו. וכן התלמידים צריכים לחוש תחושתה הערכה לרבם, ותחושת ביטחון ברבם.
מצד שני, בוודאי שהתלמידים הם אינם בניו מבחינות ממשית וכן מבחינה הלכתית. לדוגמה תלמידים לא יורשים את רבם מבחינה כלכלית, תלמידים יכולים להינשא לבת של רבם ולא חוששים שהם אביהם וכול´...

4.למה כתוב כל המלמד את בן חברו תורה נחשב לו כאילו ילדו, למה המשפט מדגיש בן חברו ולא משתמש בביטוי כל אדם?

התשובה לכך מדרשת הפסוק באגדה ובגמרא, ששם מדובר על כך שאהרן הכהן ילד את הילדים, ואילו משה רבנו למדם תורה, והבנים נקראו על שם שניהם. עיין תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף יט עמוד ב:
"אמר רבי שמואל בר נחמני אמר רבי יונתן: כל המלמד בן חבירו תורה - מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו, שנאמר ואלה תולדת אהרן ומשה, וכתיב ואלה שמות בני אהרן, לומר לך: אהרן ילד ומשה לימד, לפיכך נקראו על שמו."

בברכה רבה,
הלל