מסעדה לא כשרה

חדשות כיפה רבני כושרות 09/11/17 16:01 כ בחשון התשעח

שאלה

שלום וברכה. חניכה שלי שאלה אותי שאלה ואני מפנה אותה אליכם.תודה רבה

השאלה:

אני עובדת עם אנשים שכמעט כולם לא שומרים כשרות והולכים לאכול או לשבת במסעדות/פאבים לא כשרים.

מתוך הידע והאידיאולוגיה שלי אני יודעת שאסור לשבת במקומות לא כשרים מתוך חשש מראית עין, שאולי יכול לגרום לעוד אנשים להגיע ולפרנס מקום לא כשר או אפילו לאכול בו.

השאלה שלי היא האם מותר לי לשבת איתם בכל המקומות האלה על מנת למנוע מצב לא נעים? כמובן שלא להזמין אוכל או שתייה.

חשוב לציין שבעניין מראית העין, עניין הצניעות עדיין נמצא בשלבים התחלתיים אצלי

תשובה

שלום וברכה

קשה מאוד לענות על שאלה כזו בלא היכרות עם השואלת, ועם יחסיה עם חבריה לעבודה.

באופן עקרוני - אכן לא ראוי כלל לשבת במקומות שאינם כשרים, וזהו ערך חשוב מאוד.

אך מכיון שלא מדובר על איסור, יש למדוד את משקלו של הערך החשוב הזה כנגד ערכים אחרים שהוא מתנגש בהם.

אם אפשר להתחמק מלהגיע למפגשים אלו עדיף, וטוב מכך אם אפשר לגרום לכך שהם יעברו למקומות כשרים (אין צורך להתבייש לדרוש זאת, אנחנו גאים בתורה שלנו ובמה שאנו מייצגים. בנוסף, בעולם של היום שבו חובה להתחשב ברגשותיו של כל בעל נטיה כלשהי או דעה כלשהי, זו ממש בושה שאין התחשבות ברגשות דתיים!).

אם הצעות אלו עלולות לגרום לסכסוכים ומריבות - יש מקום לשקול להשתתף באירוע, ובלבד שיהיה ברור לכולם שאין בכך שום התגמשות בנושא ההלכתי, ומשום כך אין לקנות במקום כלום, או לאכול ולשתות מדברים שעלולים לשדר פשרה הלכתית כלשהי.