מזוזה

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 25/05/18 11:30 יא בסיון התשעח

שאלה

יש טענה בקרב יהודים משיחיים, אתאיסטים ואוונגליסטים שהיהדות של היום היא לא היהדות של התורה. הם טוענים שהתורה שבעל פה היא בעצם המצאה של רבנים ודרך של הרבנים לשלוט בקהילות.

הוכחה לכך מובאת מהעובדה שאין ממצאים ארכיאולוגים למזוזות מלפני 1500 שנה. לא מתקופת בית שני ולא מתקופת בית ראשון.

מה ההסבר לכך?

תשובה

שלום

כבר בימי חז"ל היו שכפרו בתורה שבע"פ כדוגמת הקראים והצדוקים, אז אין מה להתרגש מטענותיהם.

א.

היהדות בכללותה אינה מתבססת על ארכיאולוגיה, אלא על התגלות אלוקית לעיני רבבות ומסירת התורה שבכתב ושבע"פ מאב לבנו. שתי התורות כרוכות זו בזו. הרי כיצד ניתן לדעת מהם 4 המינים אם התורה לא ציינה את כוונתה? כיצד ניתן לדעת מהו סוכה? כיצד שומרים שבת? וכו'. ההפך, דווקא בלי תורה שבע"פ אז חלילה התורה שבכתב הייתה נשארת כספר שאין בו ממשק עם החיים שלנו.

ב. לפי טענתם, כיצד הרבנים שולטים בקהילות שלהם?

ג. דווקא ישנם הרבה ממצאים מארכיאלוגיה שמחזקים את מסורת ישראל הן התורה שבכתב והן התורה שבע"פ.

ד. הדוגמא שציינת בקשר למזוזה - היא מצווה מהתורה, ולא מצוות חכמים, שנאמר "וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך". אגב, מעניין לראות שגם אצל השומרונים בימינו תולים תמונה של פסוק שמע ישראל על הקיר. אך כאמור, לא מפיהם אנו חיים.

יש לזכור את דברי הרמב"ם כי יש ללמוד מה להשיב לאפיקורסים, אך אוסיף כי גם לא צריך להתרגש.

בשורות טובות

יוגב כהן