הלכה

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 21/03/18 22:34 ה בניסן התשעח

שאלה

אני חן תלמידה מביה"ס תיכון אמית בנות מעלה אדומים חשבתי שאולי אתה יכול לענות לי על השאלה שמאוד מטרידה אותי זמן רב מה הסיבה שצריך לשמור נגיעה? אני מבינה מבחינה מוסרית את הבעיה אך רציתי לדעת את הסיבה ההלכתית למה אסור אפילו להביא יד לבן זוג לפני החתונה, אני רואה זוגות שלא שומרות נגיעה ולא קורה להן כלום מה כל כך מסוכן בלא לשמור נגיעה? לכן אודה לך מאוד אם תענה לי למה התורה מקפידה על שמירת נגיעה. אני אשמח אם תוכל לענות לי על השאלה שלי כי היא מעסיקה אותי..

תודה רבה חן

תשובה

שלום וברכה,

בחז"ל אנו מוצאים שלוש תפיסות כיצד לגשת למצוות:

האחת - מאחורי המצוות יש טעמים, ואנו יכולים לנסות להבינן.

השנייה - מאחורי המצוות יש טעמים, אך אין לנו יכולת להבינן, אלא רק לשער.

השלישית - המצוות הן גזרות אלוקיות שאינן מבוססות טעם אנושי.

לכן, גם טעם האיסור מהתורה לגעת באשה נידה לצורך חיבה תלוי לפי השיטות דלעיל. וגם אם האשה תטבול מנידתה, חז"ל אסרו מלגעת בה.

מה הטעם? התורה לא ציינה, והיא שיבצה את טומאת הנידה יחד עם הטומאות האחרות שמצריכות תהליך היטהרות. רבו הפרשנים בנושא, למשל יש שמציינים כי הטומאה היא לא דבר טכני אלא יסוד רוחני שפוטנציאלי נפגם, וצריך לעבור היטהרות פיזית שהיא מבטאת את התהליך הרוחני של האדם.

חשוב, איננו יודעים את חשבונותיו של הקב"ה, ולכן אם אני רואה שלמרות שאנשים עוברים עבירות הם מצליחים בחיים האלו - נדע בוודאות כי הקב"ה נאמן לשלם שכר לנאמניו, והוא יפרע מהרשעים. ואנו לא עובדים אצל הקב"ה בנושא, ואין לנו להתיימר להבין את דרכיו.

בעולם שלנו בו הזוגיות לא מחזיקה מעמד, וכל זוג שלישי מתגרש וחוסר האמון נוטל חלק גדול - יכולים אנו לדעת כי יסודות הטהרה בישראל הם מחזקים את התא הזוגי והמשפחתי, ומרבים אהבה והשתוקקות לאורך ימים ושנים.

בברכה

יוגב כהן