ספר בן סירא והספרים החיצוניים

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 09/04/06 13:04 יא בניסן התשסו

שאלה

שאלתי היא לגבי מעמדם של הספרים החיצוניים בעיני הגמרא ובמיוחד ספר בן סירא השנוי במחלוקת מאוד גדולה.

מצד אחד אנו רואים שחז"ל אוסרים את הקריאה בספרים החיצוניים וזה מצאנו במשנה:

משנה, מסכת סנהדרין פרק י

י,א כל ישראל, יש להם חלק לעולם הבא--שנאמר "ועמך כולם צדיקים, לעולם יירשו ארץ" (ישעיהו ס,כא). ואלו שאין להם חלק לעולם הבא--האומר אין תחיית המתים, ואין תורה מן השמיים, ואפיקורוס. רבי עקיבה אומר, אף הקורא בספרים החיצונים, והלוחש על המכה

הגמרא על משנה זו מפרשת:

גמרא, מסכת סנהדרין פרק יא

דף ק, ב גמרא: רבי עקיבא אומר אף הקורא בספרים החיצונים וכו': תנא בספרי <צדוקים> {מינים} רב יוסף אמר בספר בן סירא נמי אסור למיקרי

מוצאים גם במדרש רבה קהלת:

מדרש רבה קהלת פרשה י"ב:

כל המכניס בתוך ביתו יותר מכ"ד ספרים מהומה הוא מכניס בביתו כגון ספר בן סירא וספר בן תגלא

(אגב, ספר בן תגלא לדוגמא מוזכר רק במקום זה ולא מצאתי מידע עליו בשום מקום)

אם כן מבינים מכאן שאסור לקרוא בספרים החיצוניים ורב יוסף אף אוסר הקריאה בספר בן סירא.

מצד שני אנו מוצאים שחז"ל מרבים לצטט מתוך בן סירא ואף מחזקים דבריהם על סמך אמרות מתוך ספר זה:

מסכת חגיגה פרק ב

דף יג, א גמרא: עד כאן יש לך רשות לדבר מכאן ואילך אין לך רשות לדבר שכן כתוב בספר בן סירא במופלא ממך אל תדרוש ובמכוסה ממך אל תחקור במה שהורשית התבונן אין לך עסק בנסתרות

סדר נשים, מסכת יבמות

דף סג, ב גמרא: אמר ליה נבחר מות לרשעים שלא יחיו בעולם הזה ויחטאו ויפלו בגיהנם כתוב בספר בן סירא אשה טובה מתנה טובה לבעלה וכתיב טובה בחיק ירא אלהים תנתן אשה רעה צרעת לבעלה

עוד ציטוטים מבן סירא נמצא:

- סדר נשים, מסכת כתובות דף קי, ב גמרא

- סדר נזיקין, מסכת בבא בתרא דף צח, ב גמרא

- סדר נזיקין, מסכת בבא בתרא דף קמו, א גמרא

- סדר טהרה, מסכת נידה דף טז, ב גמרא

נקודה נוספת נמצא במסכת בבא קמא, שם אף מחשיבים את בן סירא בתוך ה"כתובים". הרי אם בן סירא הוא ספר חיצוני שאסור לקרוא בו, מדוע מחשיבים אותו בין ה"כתובים"?

מסכת בבא קמא פרק ח

דף צב, ב גמרא: אמר ליה דבר זה כתוב בתורה שנוי בנביאים ומשולש בכתובים ותנן במתניתין ותנינא בברייתא כתוב בתורה דכתיב (בראשית כח) וילך עשו אל ישמעאל שנוי בנביאים דכתיב (שופטים יא) ויתלקטו אל יפתח אנשים רק

תשובה

שלום רב,

ראשית כל הכבוד על ההשקעה וריבוי המקורות והציטוטים שציינת בשאלתך.

בנוגע לשאלתך, יש לחלק בין קריאת הספרים לשם ידע כללי ולימוד, לבין הפיכת הספרים לספרי קודש וללמוד בהם דרך קבע וקריאתם בציבור וכו'. כלומר אין בעיה לקרוא וללמוד את הספרים, אך יש לזכור כי מדובר בספרים חיצוניים כלומר הם לא במדרגת הקדושה של ספרי הקודש, ולכן למרות שיש בהם דברי חוכמה ולמרות שהם כתובים בסגנו דומה לכמה מספרי הקודש, עדיין יש לזכור כי לא מדובר בתורה מהשמים.

חז"ל קבעו בזמנם אלו ספרים נכנסים בקטגוריה של ספרי הקודש ואלו ספרים אינם נכנסים לקטגוריה זו, ולכן הזהירו חז"ל שלא להפוך את הספרים הללו לעיקר ואת ספרי הקודש לטפל. ולכן ניתן למצוא ביטויים סותרים בגמרא שמחד אוסרים לקרוא ספרים אלו ומאידך מצטטים אותם.

תשובות נוספות בנושא: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=69744
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=52136

בברכה, צ'יקו, צוות ישיבת הר עציון