"תוקף" של ברכות וימי בין המצרים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 18/06/13 22:45 י בתמוז התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול על "תוקף" של ברכות הנהנין ואני מסביר:

1. כמה זמן ניתן לברך ברכה אחרונה מהרגע שסיימתי לאכול? האם יש חילוק בין ברכת המזון למעין שלוש לבורא נפשות?

2. כמה זמן ניתן להמתין בין "ביס" ל"ביס" או בין "שלוק" ל"שלוק" מבלי שאצטרך לברך שנית? כלומר אם אני שותה מים, כמה זמן לאחר שאני מסיים לשתות את המים אני יכול להמשיך לאכול ולשתות דברים שברכתם שהכל מבלי לברך שנית? אם הזמן הזה עבר, האם עליי לברך ברכה אחרונה ואז לחזור ולברך ברכה ראשונה או שלברך שוב ברכה ראשונה מבלי לברך ברכה אחרונה?

לגבי בין המצרים:

1. הבנתי שעד ראש חודש אב מותר לשמוע שירים ווקאלים, עכשיו יש להקה יהודית ממש מוצלחת שעושה "ביטבוקס" שזה יצירת מנגינה בעזרת הפה בלבד, הם עושים את זה ממש טוב וזה ממש נשמע כמו מנגינה רגילה, האם ניתן לשמוע את השירים האלו עד ראש חודש אב? האם יש הגבלה על סוג השירים(שמחים, רגילים, עצובים) במקרה של שירים ווקאלים?

תודה מראש :)

תשובה

שלום רב
1. לכתחילה יש לברך ברכת המזון לאחר אכילת לחם עד 72 דקות.
בדיעבד כל זמן ששבע מאותה אכילה יכול לברך.
אין חילוק בין ברכת המזון לברכות אחרונות אחרות. שולחן ערוך אורח חיים סימן קפד,ה.
2. כל עוד יש רצף ואין הפסק בזמן של 72 דקות או הפסק במקום, ניתן לאכול בהמשך אחד.
אם היה הפסק מוחלט צריך לברך ברכה אחרונה על האוכל הקודם ולשוב ולברך ברכה ראשונה על האוכל הבא שו"ע או"ח קע"ח א.
3. לגבי מוזיקה ווקאלית נראה שאם מדובר במוסיקת קודש שמסייעת לעבודת ה' ולשמחת האדם מותר, ויש מקילים לשמוע גם לאחר ראש חודש אם מדובר במוסיקה שמעוררת געגועים וקרבת ה' ואין בה עליזות יתר.
ברכה והצלחה.
ירון דוראני.