גארטעל

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 01/11/09 22:08 יד בחשון התשע

שאלה

שלום הרב,

מה הסיבה ששמים גארטעל????

ומה דעתו של הרב לגבי גארטעל???

תודה רבה!!

תשובה

לשואל שלום רב
יסוד הענין הוא בכך שפעם נהגו ללכת בשמלה ארוכה, כמין חלוק, ומתחת לזה שום דבר. לכן כאשר רצה האדם להתפלל, היה צריך לחגור חגורה כדי להפריבין ליבו לערוה. בלשונם של חז"ל - כדי שלא יהא ליבו רואה את הערוה. והטעם, כיון שאין זה ראוי שהלב שמתפלל לקב"ה ("ולעובדו בכל לבבכם - איזו היא עבודה שבלב זאת תפילה"), יראה באותו זמן את הערוה.
כיום נוהג הלבוש השתנה. כיום כולנו לובשים מכנסיים ותחתונים (בדרך כלל), ויש בהם גומי או חגורה. לכן מעיקר הדין לא צריך ללכת עם גארטל. וכך אכן נוהגים הספרדים והאשכנזים הליטאים. אבל בקהילות החסידיםנהגו להקפיד לחגור גארטל מעל הבגדים, כיון שהם רואים בכך הכנה ראויה לתפילה וכפעולה המסמלת את הצניעות הראויה במיוחד בתפילה. ולכן, אין כאן שאלה של מה דעתי אלא כל אחד ינהג כמנהגו.
בברכה
אפי קיציס