כריתת עץ וגניבת דעת

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 26/07/07 00:26 יא באב התשסז

שאלה

1.האם מותר לכרות עץ דקל בגינה שאינו נותן פרי כבר כעשר שנים?

2.האם מותר לפרסם באתר של עבודות אקדמאיות למכירה מאמר שכתבתי כדי שאחרים יעתיקו ממנו לעבודתם? יש בכך יתרון לדעתי כי המאמר בנושא צדק חברתי ויכול להיות מופץ כך ולקדם את מטרותיו? אם כן, האם מותר לי לפרסמו בכסף או רק בחינם? האם איני שותף לגניבת דעת ביודעין שהמטרה של כך שאחרים ישתמשו בו לכתיבת עבודה אקדמאית שלהם?

3. האם מוסרי ונכון לדבר עם אנשים רק אמת חלקית, דהיינו אם אספר להם פרטים רבים על חיי האישיים או על נושא רגיש הם יבהלו וכאשר כך, שיודעים פחות ומבלי לשקר, האם זה תמימות בדרך השם?

אודה על תשובה רחבה ועמוקה.

תשובה

1. בגמרא (בבא קמא צא, ב) נאמר שעץ דקל שאינו נותן כמות פרי של קב (=2.2 ליטר) מותר לקצוץ אותו.
2. לדעתי אין לפרסם מאמר באתר שכל מטרתו גניבת דעת. את הרעיונות החשובים בנושא הצדק החברתי יש להפיץ ותבורך על כך, אולם התורה אמרה: "צדק צדק תרדוף", ובכך התכוונה ללמדנו גם שאת הצדק יש לרדוף בדרכים של צדק.
3. אין חובה לספר על עצמך דברים, אלא אם כן יש בהעלמתם משום הטעיה העלולה להזיק לאחר או לגנוב דעתו. לכן, בענייני שידוכים או קבלה לעבודה, לדוגמא, אסור להעלים מידע רלבנטי, אך בשיחות חולין רגילות עם אנשים אדם אינו צריך לפרט את מגרעותיו, מבלי שיש בדבר צורך או תועלת.
כל טוב
רונן לוביץ