מאיימים עלי? דחוף!!!

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 26/01/06 14:46 כו בטבת התשסו

שאלה

שלום לך,

לא הבנתי מה הקטע הזה, שיש שבסידור למשל: בק"ש שעל המיטה יש קטע שאומרים "יפסיק מעט" או משהו כזה, ומי שלא מפסיק "עונשו גדול מאוד" וגם במקומות אחרים זה מופיע שכרגע אני לא זוכר... אבל למה נסיונות ההפחדה האלה? אני אוהב את הקב"ה, ורוצה להתפלל מאהבה! ולא מהפחדה...

תשובה

איזה כיף! איזו הנאה לשמוע יהודי מכריז על עצמו שהוא אוהב את ה'! שהוא רוצה לעבוד את ה' מאהבה! הכי טוב!

לעצם השאלה, ישנם כמה מקומות בתפילה בהם עלינו להיזהר יותר מהרגיל בדברים שאנו אומרים. בחלק מהמקומות העניין הוא לשוני. למשל, שלא נחבר שתי מילים צמודות ונקבל מילה שלישית שכוונתה הפוכה. לדוגמא: בברכות קריאת שמע, אנו מפסיקים בין "ומעריצים ומקדישים וממליכים" לבין המילים "את שם המלך הגדול", על מנת שלא נישמע כאילו אמרנו "וממליכים מת" חלילה וחס. לפעמים, עלולה אות אחת להישמע כאחרת ולשנות את משמעות המילה. לדוגמא בפרשה שניה של קריאת שמע צריך להקפיד ולבטא עי"ן במילה "ולעבדו" שלא חלילה נישמע כאומרים "ולאבדו".
בנוסף, ישנם מקומות בהם נחוץ הפסק בין מילה למילה בשל מבנה המשפט. לדוגמא, בפרשת יתרו (שמות י"ט, י"ח): "והר סיני עשן כולו מפני אשר ירד עליו ה' באש", צריך להקפיד להפסיק מעט בין שם השם למילה "באש", שלא יובן חלילה ש"באש" הוא אלוהינו.
ולפעמים, הסיבה להפסק היא על פי תורת הסוד, הקבלה.

לגבי ההפרדה וההפסקות, בסדר. אבל למה לאיים ולהפחיד? נו, אתה לא חייב להתייחס. אתה יכול להפסיק כי צריך. אתה יכול להפסיק כי הקב"ה רוצה שתפסיק. ואתה יכול להתפלל על כל אלו שכן צריכים את ה'הפחדות' הללו ולברך אותם, שה' יתברך ישלח להם מתיקות ואהבה, שירצו לעבוד את ה' רק מאהבה... שגם הם יתרעמו על כל ה'איומים'...

שתמשיך לאהוב את ה' יתברך, ותעבוד אותו מאהבה עצומה!
בנימין,
צוות ישיבת צפת
binyamin_tzfat@walla.com